Hlavní navigace

Osmijádra Intelu vyjdou až v říjnu. Nové roadmapy odhalují i osud highendu a Atomů

1. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain

Včera jsme tu měli pořádné zmatky ohledně procesorových pánů Intelu. Nejprve to z uniklých plánů Intelu vypadalo, že osmijádra a další desktopové procesory generace 9000 byly odloženy z letošního uvedení až na první kvartál roku 2019, pak se dodatečně ukázalo, že Intel jako loni uvede část procesorů pro nadšence, taktovače a hráče dřív – údajně ještě v létě (Q3 2018). Jenže to by asi nebyla taková legrace, aby se to nakonec nezamotalo opět. I dnes se totiž objevily nové materiály, které to zase malují trochu jinak. Takže promiňte další korekci, ale k tématu se teď musíme vrátit.

První nový slajd publikoval WCCFtech, který také napsal, že předchozí roadmapy z XFastest jsou velmi neaktuální. To však ale vůbec nemusí být pravda, spíše si myslím, že vše pochází ze stejného balíku slajdů, jak hned uvidíme.

Coffee Lake-S Refresh je v novém slajdu vyznačen na poslední část třetího kvartálu, tedy na září, přičemž součástí této platformy má být čipset Z390 a eventuálně procesory s 2, 4, 6 a 8 jádry a TDP 35, 65 a 95 W. Dále můžete vidět, že zase na konci Q1 2019 se přidává platforma Coffee Lake-S Refresh pro firemní/korporátní sféru. Dobře jsme tedy (i když na druhý pokus) včera odhadli, že ona dvě data uvedení nejsou v rozporu, ale týkají se různých segmentů. V podstatě platí, že v obou těchto segmentech Intel refresh Coffee Lake uvede rok po vydání první generace, protože pro korporát vyšlo šestijádrové Coffee Lake také až letos v dubnu.

Únik roadmapy Intelu pro desktopové procesory (Zdroj: WCCFtech) Únik roadmapy Intelu pro desktopové procesory (Zdroj: WCCFtech)

Uvedení odemčených osmijader: nakonec říjen 2018

Ovšem teď přijdou komplikace. V grafice jsou zachycena ne data uvedení, ale začátky výrobního cyklu. Pro spotřebitelské Coffee Lake Refresh má „produkce“ začít v 37. až 40. týdnu 2018 (10. září až 7. října). Pro korporátní sféru pak v 10. až 17. týdnu 2019 (4. března až 28. dubna). Vydání ovšem nastane až s určitou prodlevou po startu „produkce“. A přímo ve slajdu máme zřejmě naspáno, kdy. „Embargo“ na vydání je podle něj stanoveno až na říjen, což znamená, že vydání se tedy neuskuteční v Q3, ale až v čtvrtém kvartálu roku (toto už je snad definitivní). V říjnu to bude přesně rok od vydání šestijader.

Ještě je třeba dodat, že se toto vydání asi netýká všech variant počtu jader a TDP, které byly výše zmíněné. Aby toho totiž nebylo málo, tak se objevila už čtvrtá verze tohoto úniku z webu HKEPC, kterou můžete vidět níže (všimnětě si, že má být aktuální, z července). Tento slajd už mluví přímo o termínu vydání procesorů a naštěstí tentokrát sedí s tím, co jsme právě popsali. Také se v něm píše říjen 2018 (což je upřesnění proti předchozím plánům, které ještě neměly jasno mezi říjnem a listopadem, Intel tedy zdá se věci uspišuje).

Dle slajdu budou v říjnovém termínu vydány pouze „spotřebitelské procesory řady K“, tedy odemčené modely. Měla by to být osmijádra Core i9-9900K, Core i7-9700K a šestijádro Core i5-9600K. Vše s 95W TDP, čtyřjádra a slabší zatím nevyjdou. Zbylé modely mají údajně přibýt v prvním kvartálu roku 2019.

Refresh highendové platformy bude pořád na bázi čipů Skylake-X

Nejde o jediné nové informace v těchto slajdech. Už jste si asi všimli, že v grafice je i highend, onen „Basin Falls Refresh“. Zde jsou to částečně špatné zprávy. Intel sice chystá nové procesory, ale nebudou to již nové čipy Cascade Lake, ale stále křemík Skylake-X. Navíc na socketu LGA 2066 a platformě X299 zřejmě zůstaneme na maximu 18 jader, podle slajdu z HKEPC totiž procesory řady X budou mít jen „až 18 jader“. Datum vydání či odhalení (embargo) má pro tyto procesory nastat také v říjnu 2018, ale podle WCCFtechu to prý bude jen papírové odhalení, dostupnost má být až v listopadu.

intel-roadmapa-procesory-cervenec-2018-wccftech-2V roadmapě je ale i 28jádrová platforma, kterou Intel přislíbil na Computexu. Ta je zdá se pojímána odděleně, Intel ji označuje jako „řadu A“. Jak víme, bude asi používat socket LGA 3647 s šesti kanály DDR4 a ve slajdu se potvrzuje počet 28 jader. Ale pozor: také půjde stále o loňský křemík Skylake-X/SP, nikoliv o nové čipy Cascade Lake-X. Tato platforma zatím datum vydání prozrazeno nemá, „produkce“ má začít ve středním až pozdním čtvrtém kvartálu.

Platforma „A“ a 28jádra Skylake-X zde s námi mají být minimálně až do třetího kvartálu 2019, v roadmapě není vidět žádný její následník. Naopak pro platformu X299 a LGA 2066 ale něco nového vidět je. Na konci druhého čtvrtletí 2019 má jít do výroby konečně Cascade Lake-X, tedy nový highendový čip, byť stále založený na 14nm procesu (mělo by ale jít o jeho zdokonalenou variantu). Tato platforma se jmenuje Glacier Falls a uvedena asi bude následně během třetího čtvrtletí roku 2019.

KL24

s-intel-core-x-series-processor-family-i9-skylake-x-lga-2066-1600

10nm procesory pro desktop nejdřív v Q4 2019

Co v roadmapě dále je. nebo lépe řečeno není vidět: Až do třetího kvartálu roku 2019 bude mít Intel na desktopu jen a pouze 14nm procesory. Poslední čtvrtina roku 2019 už v grafice není, takže pro tu zatím naděje na 10 nm zůstává. Osmijádra Coffee Lake Refresh každopádně před Q4 2019 nemají vyznačeného žádného následníka/náhradníka. Toto se mimochodem týká také architektury Atom – čipy Gemini Lake s jádry Goldmont+ budou na trhu nepřetržitě od konce roku 2017 po celý rok 2018 až minimálně do Q3 2019, protože pro ně také není vyznačen další následník. Nová architektura Tremont, která má následovat, je zřejmě také spojena s 10nm výrobním procesem, takže ji Intel nemůže vydat, dokud výrobní technologie nebude připravena – což do této doby údajně nebude.

Byl pro vás článek přínosný?