Hlavní navigace

Osobité vyhledávače pro Windows. Který z nich použijete pro hledání?

19. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Rychlé hledání psaním bylo již před mnoha lety ve snaze zrychlit práci s počítačem protlačováno komunitou. Microsoft hledání skutečně pořádně provětral až s Windows Vista. Dokážete si představit, že dříve nebylo možné otevřít nabídku Start a začít psát? Tehdy jsme se spoléhali na aplikace třetích stran, které často existují dodnes.

Některé bychom doporučili pouze uživatelům zastaralých Windows XP, jiné se naproti tomu neztratí ani v o jedenáct let mladších Windows 8. Pojďte se s námi podívat na několik nástrojů, které vám usnadní život s počítačem. Při volbě vhodného nástroje na hledání je třeba myslet na to, jakým způsobem každá z aplikací operuje. Sami uvidíte, že se od sebe představení reprezentanti významně liší.

Copernic Desktop Search

Není příliš překvapivé, že Copernic Desktop Search neplatí za žádného nováčka. Pochází z dob, kdy bylo hledání ve Windows jen málo použitelné. Ačkoli se ve své kategorii jedná o veterána, neztratí se ani v roce 2013. Poněkud těžkotonážní nástroj vám bude sloužit ke hledání souborů, přičemž výsledky podává v elegantnější formě než Windows. Také při prohledávání nevynechá obsah e-mailů, dokumentů nebo archivů ve formátu ZIP.

 

Právě díky nahlížení do nitra aplikací Copernic Desktop Search vyniká, metadata dovede prozkoumat u více než 150 typů souborů. Nedivte se, že i bez zbytečně velké nadsázky najde vždycky všechno. Na hlavní panel vám přidá políčko pro hledání, aby bylo vždy po ruce. Komfort dále zvyšuje náhledy na vybraná data. Např. e-mail s klíčovými výrazy si proto přečtete, aniž byste museli probouzet vašeho poštovního klienta.

Jiné funkce jako zvýrazňování klíčových slov považujme za samozřejmost. Nic ale nedostanete zadarmo, připravte se proto na to, že se váš počítač při počátečním indexování všech těch dat na disku může zapotit. Autoři aspoň svůj nástroj vybavili logikou, která zastaví indexaci při běhu notebooku na akumulátor.

Kompletní vyhledávač vám poskytne veškerý myslitelný komfort
Kompletní vyhledávač vám poskytne veškerý myslitelný komfort

Launchy

Mohli bychom se přít o tom, nakolik Launchy do tohoto přehledu skutečně patří. To, že se po stisknutí příslušné kombinace kláves zjeví políčko, kam stačí napsat název aplikace a Enterem ji spustit, v dobách Windows XP spadalo do kategorie paranormálních jevů. V pozdějších verzích operačního systému potřeba po samostatném spouštěči výrazně opadla, stále jej však využijete. Indexuje celou nabídku Start, tedy i všechny aplikace v ní.

Ke hledání dokumentů a jiných typů dat se Launchy nezapsalo na plný úvazek, přesto ho k němu můžete donutit. Musíte však v nastavení specifikovat konkrétní přípony, které vás zajímají. Ke hledání rovněž snadno přidáte složky, čímž se rozptyl hledání zvětší přesně tak, jak potřebujete. Jako jednoduchý vyhledávač dat se nenápadný nástroj neztratí.

Launchy spouští aplikace, pomůže ale i s hledání souborů
Launchy spouští aplikace, pomůže ale i s hledání souborů

Search Everything

Myslíte, že vás nemáme čím překvapit? Opět docela jiný nástroj si sice rovněž předsevzal hledání, avšak na věc pohlíží jinak. Vize autorů Search Everything nezahrnuje žádné komplexní myšlenky. Díky jejich píli můžete v počítači hledat pomocí jednoduché aplikace, která se vám bude snažit zavděčit jednoduchý přístupem k věci. Prostý seznam s výsledky může na první pohled vypadat až příliš jednoduše, ale v jednoduchosti spočívá síla. Úplně bez pomoci v přehledu plavat stejně nebudete.

Pokud vám něco říkají regulární výrazy, případně logické operátory, jste na správné adrese. Celý nástroj je vystavěn především účelně, nikoli aby pěkným zevnějškem lákal masy. Název byl odvozen od skutečnosti, že standardně Search Everything skutečně vyhledává mezi všemi soubory a složkami v počítači. Index se mu přesto daří vytvořit v příjemně krátkém čase (vzhledem k tomu, kolik dat vaše úložiště obsahuje).

WT100

Některé nástroje se tváří jako netykavky
Některé nástroje se tváří jako netykavky

Důležité je zmínit, že oproti konkurenci, která chce zaujmout inteligentním přístupem, Search Everything otevřeně přiznává, že neskenuje metadata. Nepřečte si tudíž informace o písničce uložené v souboru formou štítků ID3, ani třeba obsah dokumentu. Význam přikládá samotným názvům souborů.