Hlavní navigace

V Ostravě budou nejmodernější tramvaje. Mají klimatizaci, USB a Wi-Fi

26. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ostravský dopravní podnik patří určitě k těm progresivnějším. Odbavování ve všech vozech MHD už probíhá elektronicky pomocí SMS nebo karty (platební či Odisky). Na zastávkách buduje digitální odjezdové tabule a bezplatnou síť Wi-Fi. Letos navíc zvýší rozpočet na úklid vozů a ve vybraných bude dokonce testovat speciální vůně. Zřejmě i díky tomu už druhým rokem po sobě roste počet cestujících. V roce 2017 jich dopravní podnik přepravil 91,1 milionu.

Ti budou ještě v létě moci jezdit nejmodernější tramvají v Česku. V pondělí do města dorazil první z plánovaných 40 vozů nOVA. Ty na míru vyrobila švýcarská společnost Stadler. Tramvaje obsahují klimatizaci a budou vybaveny USB konektory pro nabíjení mobilů apod. a připojením k Wi-Fi. Jeden vůz stojí 28,5 milionu korun.

CS24

Stadler nOVA měří 24,9 metru na délku a 2,5 metru na šířku. Je plně nízkopodlažní a uvnitř bude místo pro 188 cestujících (61 sedících). Díky upraveným podvozkům slibuje snížený hluk i přy vyšší rychlostech (nOVA zvládne až 80 km/h).

Cestujícím bude tramvaj zpřístupněna nejdříve od srpna 2018. Do té doby budou probíhat testy s a bez umělé zátěže.

Stadler nOVA Stadler nOVA