Hlavní navigace

Otec Androidu Andy Rubin odchází, nahradí jej šéf Chromu a Google Apps

13. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samotný výkonný ředitel Googlu Larry Page oznámil změnu v nejvyšším vedení. Andy Rubin, který stál za zrodem Androidu a doteď mu i šéfoval, ve své funkci končí. Byl to přitom on, kdo svou vizi a nehotový kus softwaru přinesl v roce 2004 ukázat do Googlu, a ten jej rok nato odkoupil.

Andy Rubin a Sundar Pichai

Pod záštitou internetové jedničky se Android stal nejrozšířenějším mobilním operačním systémem. Podle údajů IDC je 75 % nových přistrojů poháněno právě Androidem. Google v tom podporují desítky výrobců, kteří už prodali přes 750 milionů zařízení. Uživatelé pak skrz obchod Google Play stáhli přes 25 miliard aplikací.

Andy Rubin údajně v Googlu odstartuje novou kapitolu. Larry Page mluví o dalším „moonshot“, tedy výstřelu na měsíc. Jde o inspiraci americkým projektem Apollo, Google tím označuje těžko realizovatelné projekty jako například autonomní vozidla nebo chytré brýle. Je možné, že se Rubin ujme právě Google Glass.

 

KL24

A kdo teď povede Android? Opět to není neznámá figurka. Otěže mobilního systému převezme Sundar Pichai, jež je aktuálně zodpovědný za Google Apps a především Chrome. Což jsou projekty, které výrazně zatápějí Microsoftu. Page si Pichaie určitě nevybral náhodou, ale mohli bychom hledat realizovatelné úmysly. Třeba těsnější spojení Androidu a Chromu (či systému Chrome OS) a s nimi i ekosystému Google Play. Už teď se mluví o podpoře asistenta Google Now na desktopu atd. Události nabraly opravdu zajímavý směr.

Foto: Google

Byl pro vás článek přínosný?