Hlavní navigace

Otevírejte obrázek k úpravám ve vámi používaném editoru

13. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Editace obrázků patří k docela normálním činnostem, které na počítači děláme. Za naprosto normálně věc se dokonce považuje ukrást Photoshop – jako kdyby obyčejný freewarový grafický editor nedokázal snímky prohnat nějakými cool filtry a vyretušovat červené oči. Co používáte je ale vaše věc. Ať už tak či onak, editace obrázků ve Windows má přinejmenším jednu drobnou vadu na kráse. Nainstalujete si do počítače například Paint.NET, výborný a zdarma dostupný nástroj, a potvrdíte, že má být nastaven jako výchozí program pro úpravu snímků. S pocitem uspokojení si gratulujete, jak dobře jste odvedli svou práci.

 

A pak klepnete na obrázek pravým tlačítkem myši, přičemž v kontextové nabídce vyberete předvolbu Upravit. A ejhle, ono se otevře Malování. Proč se obrázek neukázal raději v programu, který jste právě nainstalovali? Dobrá otázka, přesně takhle by se systém chovat měl. V praxi ale mnohdy selhává a my pro vás máme docela jednoduché řešení, jak si otevření ve svém oblíbeném editoru vynutíte.

 

Editace obrázku ve výchozím grafickém editoru

Pokud tedy používáte nějaká grafický editor a prostřednictvím kontextové nabídky se soubor otevře v Malování, patrně vám toto chování nevyhovuje. Jestli máte tu smůlu, že jste se s tím setkali, můžete si vypomoct zásahem do registru. Otevřete proto Editor registru, můžete to mj. udělat zkratkou Win+R a příkazem regedit.

Nyní najděte tento klíč:

  • HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\image\shell\edit\command

Obsahuje jedinou hodnotu a jednoznačně z ní vyčtete, že položka Upravit v kontextové nabídce obrázku má natvrdo přiřazené Malování. Dvojitým klepnutím ji otevřete a nahraďte cestu k Malování cestou ke spouštěcímu souboru vámi používaného programu. My jsme postup vyzkoušeli s již zmíněným Paint.NET. Hodnotu jsme proto upravili následovně:

Cesta by měla být ohraničená uvozovkami, za ní by se mělo nacházet ještě "%1". Až ji vložíte, upravenou hodnotu potvrďte a ihned si vyzkoušejte, jak postup zafungoval. Nyní už by se měl obrázek k úpravám otevřít ve vašem oblíbeném grafickém editoru. V našem případě postup stoprocentně fungoval jak ve Windows 7, tak ve Windows 8. Namísto Malování...

KL24

… nás přivítal Paint.NET. Znáte jednodušší a elegantnější řešení?

Byl pro vás článek přínosný?