Hlavní navigace

Outlook.com vyzbrojen novými adresami, lepšími aliasy i bezpečností

18. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Webový Outlook už brzy zcela nahradí legendární Hotmail. Outlook.com má nový vzhled ve stylu Metra, je těsněji svázán s úložištěm SkyDrive, ale v jádru jde o stejný freemail, avšak technologicky je o generaci dál. O Outlooku, jeho funkcích a novinkách na Cnews píšeme už tři čtvrtě roku. Pokud vás zajímá celý příběh, nahlédněte pod štítek Outlook.com.

Outlook.com
Outlook.com

Dnes se už podíváme jen na aktuální změny, které přijdou v následujících dnech. Microsoft totiž ještě před finálním převodem Hotmailu některé funkce výrazně vylepšuje.

1. Dvoufázové ověřování

Už to má Google i Facebook. Dvoufázové ověřování je klíčovou složkou dobře zabezpečeného účtu, protože uživateli nestačí k přihlášení jen heslo, ale musí znát i kód, který mu přijde pomocí SMS nebo e-mailem na sekundární účet. Potenciální útočník se samotným heslem nic neudělá. Microsoft už dvoufázové ověřování nasadil u SkyDrivu a v platební bráně, kde spravujete karty.

Teď ale míří do všech produktů, které využívají Microsoft Account. Fungovat bude v prostředí Windows, na webu a také v aplikacích a službách pro iOS a Android. Pro Windows Phone bude dostupná aplikace Microsoft Authenticator, která přístupové kódy bude generovat i bez připojení k internetu. Microsoft slibuje, že fungovat budou i jiné generátory na ostatních platformách.

U zařízení, které používáte pravidelně, si aplikace budou ověření pamatovat. O nové heslo si řeknou až po 60 dnech bez aktivity. Problém nastane, pokud o spárovaný druhý e-mailový účet nebo telefonní číslo (na které kódy chodí) přijdete. Operátor na zákaznické lince prý nepomůže, budete muset projít ověřovacím procesem, který trvá měsíc.

 

2. Přihlášení se pomocí aliasu

Doteď jste se mohli přihlásit jen pomocí primárního účtu. V něm jste ale mohli mít až 15 aliasů, alternativních adres, které byly vidět přímo z hlavní schránky jako zvláštní složka. Nově se lze přihlásit i pomocí nich. V externích e-mailových klientech budete moci například přijímat a odesílat zprávy i z aliasu, to bylo doteď možné jen z webového prostředí Outlooku. Microsoft prý také zjednodušil dialog pro přidávání nových adres či přejmenování hlavního účtu. Vyplňují se tak informace, které jsme získali na začátku března.

3. 32 nových adres včetně outlook.cz

Nové e-maily či aliasy si budete moci zaregistrovat pod dalšími doménami. Přibude 32 regionálních variant outlook.něco. U nás to bude outlook.cz, na Slovensku outlook.sk. V současnosti si můžete zaregistrovat účty pouze s doménami outlook.com, windowslive.com, hotmail.com, hotmail.cz.

MMF24

Žádná z novinek u nás zatím nefunguje, proto o nich informujeme trochu odměřeně a nejdeme do hloubky. Microsoft mluví o horizontu dní, kdy novinky rozešle do světa. Až poté si uděláme představu, co všechno lze s webovým Outlookem provést.

Zdroj: Microsoft (1, 2)