Hlavní navigace

Outlook pro Windows RT zřejmě nakonec vyjde. Nejspíš v letošním roce

5. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve srovnání s běžnými Windows byla edice RT ve výhodě v tom, že uživatelům v ceně nabídla rovnou kancelářský software Office. Tuto edici sice nesmíte používat komerčně, pak si licenci stejně zaplatíte, ale Windows RT míří především na domácnosti a méně náročné jedince. K nevýhodám patří také to, že aplikace ztratily něco málo z funkcionality. Opět, domácího uživatele ztráty obvykle bolet nebudou, neboť se navzdory tomu jedná o velice mocné řešení, kterému jen tak někdo konkurovat nemůže.

Tip: Dnes komerčně odstartují Office 2013. Nastal nicméně čas přejít na Office 365

Především pro pokročilejší uživatele ale větší nevýhodu představují některé chybějící aplikace. Windows RT obsahují Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Silně se ozývají hlasy volající po e‑mailovém klientu Outlook. Microsoft jej dávno vytvořil a úporně testoval. Nebyl si však jistý tím, zda by bylo rozumné jej poskytnout veřejnosti. Ve Windows RT se totiž hledí na spotřebu, neboť má jíž primárně o systém pro mobilní doteková zařízení, tedy tablety. Desktop je zde přítomen pouze mimochodem.

 

Vydání pošťáka pro platformu ARM se ale zřejmě blíží. Microsoft ho nejspíš opravdu nabídne, přičemž by k tomu mohlo dojít ještě letos. Ostatně, nemá cenu zbytečně dlouho vyčkávat, pakliže rozhodnutí padlo. A proč jsme se aplikace nedočkali dříve? Podle nových informací vinou chyby ve firmwaru čipsetu padala a zamrzala. To se tedy neshoduje s tím, co jsme si doposud mysleli a co jsme slyšeli. Že by na vině zastaveného vydání nebyly problémy s výdrží?

Kdybyste vlastnili např. Surface RT, případně jiné zařízení s procesorem ARM, příliš se netěšte. Outlook pro Windows RT na rozdíl od zbytku aplikací ze sady Office zřejmě nebude k dostání zadarmo. Přinejmenším by ale měl být dostupný jako jedna z mnoha součástí předplatného Office 365, to smysl dává. Paul Thurrot vyšťoural ještě jednu zajímavou informaci. Microsoft nevypustí do světa Office pro iPad, dokud nebude vydán Outlook RT.

Bylo by zvláštní, kdybyste v jablečném zařízení mohli používat redmondského poštovního klienta, zatímco v domácích Windows RT nikoli. Microsoft si dříve vysloužil kritiku za to, že své platformy často pomíjí. Skype pro Windows Phone budiž příkladem.

CS24

Podle zdrojů Mary Jo Foley stojí za rozhodnutím o vydání Outlooku pro Windows RT nepřekvapivě velká poptávka ve firemní sféře. Stejný zdroj dokonce tvrdí, že byly na platformu portovány i zbylé aplikace ze sady Office, nejen Outlook.

Zdroj: WinSuperSite | ZDNet