Hlavní navigace

Ovladače GeForce 260: další výkon pro GTX 400

14. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asi měsíc po uvedení GeForce GTX 480 a 470 Nvidia vydala významnější verzi ovladačů. GeForce 256 series byly hezkou reminiscencí první GeForce, přelomu tisíciletí a pro Nvidii asi také lepších časů. S GeForce GTS 450 přichází další ovladače slibující hodně změn i co se výkonu týče. Takto prezentuje nárůsty na GTX 460 Nvidia:

Z mé testovací metodiky grafických karet se zlepšení týkají her Aliens vs. Predator, Colin McRae: DiRT 2, Far Cry 2, Metro 2033 a S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat . Multi-GPU konfigurace otestovány nemám, zde jsem tedy nárůsty nezkoumal.

V DX11 Stalkerovi jde opravdu pozorovat nárůsty, u Metra 2033 je to v absolutních hodnotách hra desetin fps (768MB videopaměť GTX 460 na dané nastavení nestačí).

Nicméně nové ovladače se nesoustředí jen na pár her. Mají přinést jednodušší a lepší ovládání zobrazení na více monitorů: Nvidia Surround (pro tři monitory jsou potřeba dvě GeForce v SLI).

Jako nová je prezentována podpora 3D Blu-ray (včetně beztrátového audia na určitých GPU) a celý ovladač 3D Vision se dočkal několika inovací. Kromě podpory nových her Mafia 2, StarCraft II a Trine se nově instaluje společně s ovladačem displeje (není už zvlášť jako 3D Vision CD) a prohlížeč 3D fotek má přidán formát Sony 3D Sweep Panorama.

Nejvýraznějším zlepšením je ale instalátor. Celá složka s ovladači je nyní pěkně členěná a nejsou to už desítky (či stovky) souborů v jednom adresáři a hlavně si můžete přehledně vybrat, které části instalovat a aktualizovat. Zde Nvidia našla inspiraci v instalátoru konkurenční AMD (instalátor Catalyst). Navíc je tu šikovná volba čisté instalace, kdy jsou všechny staré verze ovladačů smazány a po restartu dojde opravdu k (snad) nekolizní instalaci nových ovladačů.

CS24

Ovladače série GeForce 260 byly do včerejška pod embargem, pak jste s nimi viděli první testy GTS 450 (ten pro EHW ještě stále dokončuji) a brzy se asi objeví nějaká novější verze i na webu nvidia.com v sekci Download drivers.

Autor článku