Hlavní navigace

Ovladače GeForce 320.18 způsobují problémy u starších karet (+vyjádření nVidie)

14. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na fóru GeForce.com se už pár dní množí stížnosti na poslední verzi ovladačů 320.18. Stěžují si hlavně majitelé starších grafických karet s architekturou Fermi (řady GTX 400 a GTX 500), problémy se ale nevyhýbají ani majitelům karet starších. Vlákno, které se stabilitě ovladačů věnuje, už má momentálně bezmála sedmdesát stran. Přiznám se, že jsem jej celé ani neprocházel, pokud jste v něm objevili něco zajímavého, můžete na to upozornit v diskuzi.

Většina hlášených potíží se týká artefaktů ve hrách (zejména v Battlefield 3, těžko ale říci, do jaké míry se na tom podílí fakt, že jsou hráči Battlefieldu 3 zastoupeni početněji nebo že na grafiky klade větší nároky), zamrzání systému či restartování ovladačů. Podle speciálně založeného vlákna se potíže týkají ovladačů z větve R319_00, což jsou například verze 320.00, 320.14, 320.18 a další.

Na fóru se objevilo i pár příspěvků, které zavdávají důvod k obavám, majitelé karet v nich tvrdili, že nové ovladače odpálily jejich grafickou kartu. „Kauzu“ umírajících grafik nechci bagatelizovat, už víme, že mohou ovladače grafické karty skutečně zlikvidovat. Ale tehdy šlo o problém s nefunkční regulací chlazení. Karta se dá softwarovou cestou zničit, i když do ní regulace pustí větší napětí, než snese. Na nic takového si ale zatím nikdo nestěžoval.

Zaráží mě to, že si na umírání grafik stěžují hlavně majitelé starších karet, kteří obratem dodávají, že jejich karty už mají po záruce. Umím si celkem živě představit, co by se dělo, kdyby se začalo proslýchat, že Nvidia podobné stížnosti řeší výměnou karet nebo nějakou kompenzací. Sám jsem měl a mám v šuplíku dvě polomrtvé GeForce a tři Radeony, u kterých mě po nějaké tři roky, během kterých vydržely fungovat (což vychází plus mínus tak, aby nějak přežily záruční lhůtu), mohlo hřát srdce při pomyšlení na to, že se jejich výroba obešla bez olovnaté pájky a tak jde o ekologicky šetrné produkty.

KL24

Možná by se karty do křemíkového nebe odebraly i bez nových ovladačů. A možná to s tím jen souvisí – ovladače nemusí nutně ublížit kartám, které jsou v pořádku a pohybovat se jen v rámci přípustných mezí, ale ty „načaté“ grafiky mohou pořád dorazit. Ale to už střílím vysloveně od boku. V současnosti je zkrátka situace obdobná jako na Úřadě vlády, šíří se šeptanda, nikdo nic neví (nebo se tak alespoň tváří :)), ale zatím se spíš všichni rozkoukávají a zjišťuje se, co se přesně děje a kde by mohl být problém.

Po dotazu jsme dostali i oficiální vyjádření od Nvidie:

“We are aware of some stability issues reported with 320.18 drivers and are working with end users to reproduce and fix for the next driver release. The majority of these reports have been from Fermi-based users. In the meantime, if users encounter any stability issues, we recommend rolling back to 314.22 WHQL-certified drivers.”

Jsme si vědomi, že jsou v souvislosti s ovladači 320.18 hlášeny nějaké problémy se stabilitou a s uživateli spolupracujeme na reprodukování potíží a jejich opravě v příští verzi ovladačů. Většinu potíží hlásí uživatelé karet založených na (architektuře) Fermi. V případě, že uživatelé zpozorují problémy se stabilitou, doporučujeme návrat k ovladačům 314.22 WHQL.

Byl pro vás článek přínosný?