Hlavní navigace

Ovládne v budoucnu umělá inteligence počítače? Claude od Anthropic to zvládá už dnes (i když dělá vtipné chyby)

Sdílet

 Autor: Anthropic (úprava Cnews)
Funkce Computer use má šanci výrazně zjednodušit běžné rutinní úkoly na počítači. I když je projekt stále v plenkách a plný chyb, naznačuje zajímavý směr, kam se může využití umělé inteligence posunout.

Zkuste si představit svět, kde se každodenní úkoly na počítači řeší samy, jen s pomocí umělé inteligence. Možná to zní jako sci-fi, ale podle společnosti Anthropic, která stojí za umělou inteligencí Claude, by tento sen nemusel být až tak vzdálený. Nedávno totiž představila novou funkci s názvem „Computer use“.

Jak stojí v oficiálním prohlášení, umělá inteligence dokáže používat počítač podobně jako člověk. Může pohybovat kurzorem, klikat na místa na obrazovce, psát text pomocí virtuální klávesnice nebo pracovat se softwarem podle zadaných instrukcí. Pokud se objeví chyba, Claude má být schopna ji rozpoznat a pokusit se o nápravu. Automatizace pomocí umělé inteligence by tak teoreticky mohla usnadnit jednoduché a rutinní činnosti na počítači.

Ukázka funkce Computer use v praxi:

Zdroj: YouTube.com

Samotní vývojáři ale sami přiznávají, že funkce je v samotném počátku vývoje a je velmi chybová. Při interním testování se například Claude uprostřed přidělování kódovacího úkolu sama zastavila a začala otevírat fotky Yellowstonského národního parku. I když je tato chyba úsměvná, stále je připomínkou toho, že ani ty nejlepší modely umělé inteligence nejsou bezchybné.

ICTS24

Funkce „Computer use“ je už nyní ve veřejném betatestování. Pokud se tedy řadíte mezi technologické nadšence, můžete si tuto funkci sami vyzkoušet. Mimo ni došlo i na představení vylepšené verze Claude 3.5 Sonet přinášející plošná vylepšení napříč multimodálními úkoly.

Zdroj: Anthropic (1, 2)