Hlavní navigace

Ovládněte Windows Vista s klávesnicí a myší

27. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Většina programů i součástí operačního systému se dá ovládat jak pomocí klávesnice, tak s využitím myši. To je například rozdíl od dob MS-DOSu, kde byl důraz především na ovládání pomocí klávesnice a myši byla tak trochu navíc. Ve většině programů jsou klávesové zkratky uvedeny hned vedle názvů funkcí v programových nabídkách. Navíc můžete stisknout klávesu Alt, podívat se, jaké písmeno v nabídce se podtrhne a těmito zvýrazněnými zkratkami program ovládat. Ovšem víte, jaké klávesy využijete přímo ve Windows?

Co se týče ovládání systému pomocí klávesnice, tak Microsoft Windows Vista oproti jejich předchůdcům mírně zdokonalil. Pojďme se ale podívat i na ty klávesové zkratky, které fungovaly již ve Windows XP a starších, a které řada uživatelů stále není zvyklá používat. Přitom pokud chcete něco vyhledávat, spouštět nebo zobrazovat informace o systému, je použití klávesových zkratek mnohem rychlejší, než spouštění odpovídajících nástrojů pomocí myši.

Základní klávesové zkratky pro Windows

Jak jsem se měl možnost přesvědčit, mnoho uživatelů stále neví, k čemu slouží klávesa mezi pravým Altem a klávesou Ctrl. Vězte tedy, že její účel je přesně takový, jaký je znázorněn na symbolu této klávesy. Supluje pravé tlačítko myši a zobrazuje kontextovou nabídku. Využijete jej například v Průzkumníku pro zobrazení vlastností vybraného souboru nebo složky.

K čemu slouží klávesa Win s logem Windows, je už asi jasnější. Paradoxní je, že touto klávesou jsou vybaveny i linuxové počítače. Zde neslouží k zobrazení nabídky Start, ale třeba pro nabídku KDE nebo Gnome. Ve Windows Vista i starších Windows můžete klávesu Win zkombinovat s dalšími:

Win-R - zobrazí dialog pro zadání příkazu pro spuštění programu. Například cmd, regedit, %temp%, %windir% a podobně.

Win-Pause/Break - zobrazí informace o počítači

Win-F - zobrazí okno pro vyhledávání. Ve Windows Vista využívá fulltextový vyhledávač, ve Windows XP standardní.

Win - D - zobrazí plochu a minimalizuje otevřená okna

Win - E - spustí Průzkumníka

Win - G - první stisk zobrazí postranní panel, další pak cyklicky prochází jednotlivé miniaplikace

Win - L - zamkne počítač a zobrazí přihlašovací obrazovku

Win - M - minimalizuje okna

Shift-Win -M - odvolá minimalizace oken a opět je obnoví

Win - U - spustí nástroj Centrum usnadnění přístupu

Win-X - spustí nástroj Centrum nastavení mobilních zařízení (funguje zřejmě jen na notebooku)

Win - mezerník - přesune do popředí postranní panel

Kromě těchto zkratek však fungují i některé další, které klávesu Win nepoužívají:

PrintScreen - zachytí obrazovku jako obrázek a umístí jej do schránky

Alt-PrintScreen - rovněž vytvoří screenshot, ale jen pro aktuální okno

Ctrl-Shift-Esc - spustí Správce úloh systému Windows

Přepínání oken programů

Ve výše uvedeném seznamu jsem záměrně vynechal klávesové zkratky pro přepínání oken programů. Jistě všichni důvěrně znáte klávesovou zkratku Alt-Tab. Ve Windows XP cyklicky přepíná mezi aktuálními okny programů. Pokud tutéž klávesovou zkratku stisknete ve Windows Vista, zobrazí se panel s náhledy těchto oken, kde si okno vyberete buď klepnutím myši, nebo postupným stiskem klávesy TAB za neustálého držení klávesy Alt.

Ovšem Windows Vista nabízí ještě několik dalších způsobů pro přepínání oken programů. Objevuje se zde známá funkce Flip 3D. Pokud stisknete klávesovou zkratku Win-TAB, zobrazí se náhledy oken ve 3D prostředí. Jejich přepínání je podobné jako u Alt-TAB. Opět držíte stisknutou klávesu Win a TABem si okna přepínáte.

Pokud k Win-TAB přidáte klávesu Ctrl, zůstane Flip 3D zobrazen trvale, dokud si například kolečkem myši a kliknutím nenajdete a nezobrazíte potřebné okno.

Klávesu Win můžete použít ke snadnějšímu spouštění programů, které jsou ukryty pod tlačítky v panelu rychlého spuštění vedle tlačítka Start. Pokud jej nemáte zobrazeno, klepněte na lištu Start pravým tlačítkem myši a v nabídce Panely nástrojů zapněte Snadné spuštění. Zástupce na tento panel přidáte jednoduše. Stačí je přetáhnout z plochy. Chcete-li místo pro panel zvětšit, pak v kontextové nabídce lišty Start vypněte její uzamčení, čímž zobrazíte oddělovač panelu. Přesuňte jej tak, aby byla všechna tlačítka vidět a panel opět stejným způsobem uzamkněte.

Nyní vyzkoušejte použití klávesy Win s některou číslicí na alfanumerické klávesnici. Win-1 spustí první aplikaci v panelu Snadného spuštění, Win-2 druhou atd.

Další zajímavé přepínání mezi okny programů nabízí klávesa Win v kombinaci s klávesou T. Win-T postupně prochází tlačítka spuštěných oken programů na liště, zobrazuje jejich náhledy a umožňuje je po stisku klávesy Enter přenést na popředí.

Dáváte přednost myši?

Pokud Windows raději ovládáte pomocí myši a chybí vám programová nabídka v oknech souborového správce ve Windows Vista, pak si ji jednoduše zobrazte. Ve správci souborů klepněte na tlačítko Uspořádat a v nabídce Rozvržení klepněte na Panel nabídek. Ten se ihned zobrazí:

CS24

Vyzkoušejte kolečko myši spolu s klávesou Ctrl. Tím můžete postupně měnit zobrazení a velikost ikonek v souborovém správci. Suplujete tak nabídku Zobrazení. Další zajímavostí ve Windows Vista je stisk klávesy Shift a pravého tlačítka myši na nějaké složce nebo souboru. Tím si v kontextové nabídce zobrazíte funkci Kopírovat jako cestu. K čemu slouží, a jak může být užitečná, asi není třeba popisovat. Aktuální cestu můžete zkopírovat i poté, co kliknete myši do horního políčka s naznačenou cestou k aktuálnímu zobrazení.

Věřím, že vám těchto několik tipů pomůže k efektivnější práci ve Windows Vista. Znáte-li další zajímavé zkratky, podělte se o ně s ostatními v komentáři.