Hlavní navigace

Ozaki O!Music: Přenosný reprák, který zaujme nejen vzhledem (recenze)

11. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na český trh se pomalu prokousává značka Ozaki, která se specializuje především na příslušenství k mobilním hračkám – smartphonům a tabletům. Největší pozornost si samozřejmě zasloužili jablečné hračky a nejvíc doplňků je určených právě pro iPhony a iPady. My jsem zatím otestovali bezdrátový reprák O!Music.

Hlavně stylově

Že jsou malé přenosné repráčky ideálně s možností bezdrátového připojení stále populárnější je celkem logické. Se vzrůstajícím počtem tabletů a smartphonů mezi uživateli roste i potřeba kvalitnějšího zvuku, než jaký tyto krabičky produkují. To stejné platí o noteboocích, kde kvalitnější zvuk potkáte v jednom z tisíce případů (přibližná hodnota). Kategorii boomoxů jsme ostatně otestovali i v říjnovém čísle Extra PC.

O!Music je o něco větší, než je většina kapesních repráků, avšak díky tomu může nabídnout především lepší zvuk a dalších vychytávky. V protfoliu Ozaki najdete především stylové doplňky s originálním designem. Nejinak je tomu i v případě O!Music, který je k dostání ve čtyřech barevných provedení. My jsme sice k otestování dostali model, jenž se bude zamlouvat především mladším uživatelkám, další tři jsou však stylovky, které potěší každého.

Ozaki Omusic
Ozaki Omusic

Ozaki Omusic Ozaki Omusic Ozaki Omusic 

Povrch repráku není běžným plastem, ale je opatřen soft-touch úpravou. Tedy tou, která je známá z některých smartphonů, tabletů nebo třeba čtečky Kindle. Rozhodně u ní platí, že prakticky nejde zašpinit a když, nečistoty jdou dobře dolů.

Za předním děrovaným krytem jsou vidět obrysy tří měničů, které se starají o ozvučení. V pravém horním rohu je potom ukrytá modrá LED dioda, která signalizuje stav připojování k Bluetooth. Rozbliká se však pouze při párování a při používání svým výrazným světlem neruší. Na repráku nechybí ani běžný 3,5mm audio konektor – ten najdete na levém boku. Pro drátové připojení výrobce dodává opletený jack-jack kabel.

Ozaki Omusic
Ozaki Omusic

Všechny ovládací prvky jsou umístěny na protilehlém, tedy pravém boku. Je zde posuvník pro vypnutí/zapnutí, tlačítko pro ovládání bluetoooth, regulace hlasitosti a také microUSB kabel pro nabíjení. Tvarovaná tlačítka jsou zajímavým prvkem, který rozhodně neurazí, někomu navíc připomenou ovladač z Playstationu. Nabíjecí konektor je potom ukrytý pod záslepkou, která v USBčku drží možná o něco více, než by bylo nutné. Reprák je možné dobíjet běžnou mobilní nabíječkou. Akumulátor s kapacitou 500 mAh vydrží na nějakých dvacet hodin hudby při rozumné hlasitosi.

Ozaki Omusic
Ozaki Omusic

Zadní část je vybavena magnetem a gumovou podložkou, která se ze zad odklopí. Díky magnetu je možné reprák pověsit na lednici, radiátor, nebo jakoukoliv kovovou plochu. Jen na počítačovou skříň není úplně rozumné reprák s magnetem věšet.

Ozaki Omusic
Ozaki Omusic

Kromě toho je však zadní kryt kompatibilní se Smart Coverem velkého iPadu. Reprák si tak na tablet můžete snadno připevnit, nebo o něj iPad opřít.

KL24

Nepřeslechnete jej

Výrobce sice nikde neudává výkon repráku, překvapila nás však jak hlasitost, tak kvalita produkovaného zvuku. Středně velkou místnost O!Music zvládně ozvučit bez problému. A pokud nebudete hlasitost ždímat na maximum, na zařízení těchto rozměru, hraje opravdu hezky. Žádné dunivé basy se sice nekonají, zato středy nejsou kupodivu nijak zvlášť zkreslené. Do jisté míry je zde slyšet syntetické zastření jako u většiny takto malých repráků. Největším překvapením je ale hlasitost při níž ještě nedochází k výraznému zhoršení zvukového projevu. Především tady je největší rozdíl mezi menšími mini boomboxy a tímto větším repráčkem.

A pokud bychom měli najít největší rozdíl, pak je to jistě cena. O!Music se totiž prodává za cenu 3 000 Kč. Vzhledem ke kvalitám je takováto cenovka opodstatněná, horší to však bude s cílovou skupinou, která by do přenosného reproduktoru k tabletu či notebooku tři tisíce investovala.

Byl pro vás článek přínosný?