Hlavní navigace

Označování souborů a složek pomocí „checkboxů“

21. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hromadné označování položek, například v Průzkumníku, nečiní uživatelům běžných stolních počítačů nejmenší obtíž. Kombinaci Ctrl nebo Shift a klepnutí myší, případně tažení ukazatele, zná téměř každý.

Vše se ovšem začíná komplikovat už v případě použití touchpadu na notebooku, případně dotykového displeje na zařízeních typu Tablet PC. Zvláště pak v případě, kdy je potřeba současně označit položky, které se nenacházejí přímo vedle sebe. Jediné drobné překlepnutí pak má za následek zrušení označení všech již označených položek. Vhodným řešením se pak stávají zaškrtávací políčka (tzv. checkboxy), která se zobrazují u každé ikonky, pokud na ni najedete ukazatelem.

Tato funkcionalita je přístupná všem uživatelům, ať už používají dotykové zařízení nebo ne. K její aktivaci otevřete Průzkumník Windows, v levé horní části klepněte na položku Uspořádat a přejděte na záložku Zobrazení. V části Upřesnit nastavení vyhledejte položku Vybírat položky pomocí zaškrtávacích tlačítek. Zaškrtněte ji a nastavení potvrďte tlačítkem OK.

MMF24

Funkce se aplikuje okamžitě. Pokud nyní najedete ukazatelem myši na některou ikonu, zvýrazní se a levém horním rohu se objeví malý „boxík“ pro označení. Chcete-li tento způsob označování vypnut, postupujte stejně, pouze u dané položky zrušte zatržení.