Hlavní navigace

P55 a P57 bez SATA 6 Gbit/s

23. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel se o rozšíření rozhraní Serial ATA zasazoval už od jeho počátků. Jako jeden z mála výrobců odmítl podporovat UATA-133 a jako první odstranil ze svých jižních můstků řadič staré paralelní sběrnice. Standard Serial ATA ve verzi 3.0 přinese maximální přenosovou rychlost 6 Gbit/s. Přepočteno na pochopitelnější jednotky a bez paritních bitů to dělá 600 MB/s.

AMD se pochlubilo, že její southbridge série SB8xx (Fudzilla hovoří o SB820) bude SATA 6 Gbit/s podporovat. Intel usoudil (a koneckonců poměrně logicky), že taková rychlost je zbytečná a proto čipsety rodiny Ibex Peak pro procesory Lynnfield a Clarkdale novou verzi Serial ATA podporovat nebude.

CS24

Fudzilla také informuje o odvážných plánech Intelu ohledně prodejů jeho nové platformy. První čipové sady P55 prý prodá už ve druhé čtvrtině roku, to ale Ibex Peak obsadí pouze zanedbatelný zlomek trhu, méně než půl procenta. Ve třetím kvartálu by ale levné Nehalemy měly zabrat 2,5 % celkového trhu a v poslední čtvrtině roku už dokonce 10 %. Mluvíme sice o čipsetech, čili základních deskách, ale můžeme to specifikovat na čtyřjádro Core i5 Lynnfield a čipset P55, jelikož tou dobou ještě nic jiného pro platformu LGA 1156 existovat nebude. Inu, uvidíme, jestli se Intelu podaří plán splnit. X58 nikdy nepřesáhla dvouprocentní podíl, ale LGA 1156 bude přeci jen cenově dostupnější.

Zdroj: Fudzilla 1 | 2

Autor článku