Hlavní navigace

Paint.NET 4.0 byl uvolněn. Editor významně zlepšuje výkon a kvalitu efektů

25. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojový tým vypustil do světa ostré vydání bezplatného grafického editoru Paint.NET 4.0. Řada 3.5 si premiéru odbyla na podzim 2009, takže jsme na porci pořádných novinek čekali čtyři a půl roku. Po neobvykle dlouhém období vývoje přichází vylepšení jako plná podpora vícejádrových procesorů. I kdybyste měli k dispozici 16 jader, editor je všechny využije naplno.

Díky optimalizacím se zrychlilo spuštění nebo zlepšilo odezva prostředí, hlavně při práci s velkými obrázky. Program přitom spotřebovává méně paměti než dříve. Nezatěžuje ani tolik akumulátor, díky předělanému způsobu, jakým aplikace pracovala s průhledností ve starších řadách Windows. Při práci s výběry se vyšší rychlostní stupeň projeví zrovna tak.

 

Na výběry oblastí se aplikuje vyhlazování hran, takže jsou mnohem jemnější. Funkci však lze vypnout. V prostředí si všimnete pár přeskupených tlačítek, která se natlačila do pravého horního rohu. Jedná se mj. o přepínače panelů s nástroji. Na levou stranu se naopak přesunuly náhledy obrázků, které teď smíte přesouvat a měnit jejich pořadí.

Přesouvání myší platí i pro vrstvy. Kopírování do schránky z jiných aplikací přežijí i průhledné obrázky PNG. Hračičkové ocení nový efekt pro fotografie, jenž ztmaví okraje podle libosti. Nemálo akcí a opraví aplikace provádí s větším důrazem na kvalitu, což se vztahuje rovněž na změnu velikosti snímků. Zájemci detailní seznam novinek najdou na blogu Paint.NET.

Samotný editor Paint.NET 4.0 stáhnete z webu www.getpaint.net. Nároky se posunuly, takže teď musíte mít v počítači aspoň Windows 7 SP1 a .NET Framework 4.5. Autoři doporučují vlastnit vícejádrový procesor. Aplikace je už konečně také v češtině, Paint.NET přeložil Václav Pavlíček.

KL24

Paint.NET 4.0

Zdroj: Paint.NET Blog

Byl pro vás článek přínosný?