Hlavní navigace

Paint.NET: kvalitní grafiku můžete mít i zdarma

7. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opravdu je to zdarma

Aplikace Paint.NET je freewarový grafický editor, který se vyvinul z původně školního projektu do schopného, leč jednoduše uchopitelného nástroje s širokou uživatelskou základnou. Od dob svého vzniku posbíral nejedno ocenění a ustál i srovnání s velikány, jako jsou např. Adobe Photoshop nebo MS Photo Editor. O tom s můžete ostatně přesvědčit i na stránkách autorů.

Paint.NET můžete stáhnout z této adresy. Spustíte jej bez problémů ve Windows 7, Windows XP SP3 a ve Windows Vista SP1+. K chodu je třeba mít nainstalovanou platformu .NET, kterou můžete zdarma stáhnout ze stránek Microsfotu. I když si, naštěstí pro mnoho spokojených uživatelů, editor zachoval původní myšlenku školního nevýdělečného projektu, můžete autorům vyjádřit podporu zasláním libovolné částky prostřednictvím služby PayPal.

Při instalaci máte možnost asociovat aplikaci se soubory formátu JPEG, PNG, BMP a TGA, tzn. Že při otevírání obrázků těchto formátů se budou automaticky otevírat v Paint.NET.

Od každého trochu, ale jenom to dobré

Co vás na Paint.NET jistě na první pohled zaujme je jistá podobnost s jeho staršími a zkušenějšími kolegy. Editor využívá léty prověřené schéma a kombinuje užitečné nástroje, přičemž si zachovává svou lehkost. Nechybí klasický svislý panel nástrojů, kde najdete nástroje pro výběr, štětec, gumu, ale třeba i klonovací razítko, které se skvěle uplatní při retušování, nebo magickou hůlku pro rychlý výběr oblasti stejného barevného základu.

Práce s barvami je velice příjemná, protože máte neustále k dispozici nejen paletu základních barev, ale celý barevný kruh a pro nastavování přesných parametrů (RGB, HSV a průhlednosti) není třeba odklikávat do jiného dialogu.

Editor umí i vcelku efektivně pracovat s textem. Kromě běžných nastavení velikosti, fontu, tloušťky apod. jej můžete upravovat i pomocí efektů obecně použitelných na všechny grafické prvky. A efekty Paint.NET opravdu nešetří. K dispozici je celá řada deformací, přidání různých úrovní šumu a rozmazání, ale i nástroje pro odstranění červených očí a celkové vyladění fotografií. A opět platí, že nastavení každého efektu obsahuje jen tolik informace, kolik potřebuje ke štěstí běžný uživatel – neodborník.

Protože chybovat je lidské a chybami se člověk učí, určitě budete považovat za velký přínos nástroj Historie, který má neomezenou paměť. Můžete se tak kdykoliv vrátit k jakémukoliv předešlému kroku.

No a v neposlední řadě je to přítomnost vrstev, která posouvá funkcionalitu „malého“ freewarového editoru opravdu někam dál.

Podpora, pluginy a ochotní uživatelé

Protože je Paint.NET na míru ušitý přímo pro Windows, co do grafického rozhraní je mu plně přizpůsoben a nemá se rozhodně za co stydět. Kupříkladu náhled všech otevřených souborů, s nimiž pracujete, je vyřešen elegantně a každý zpřehledňující prvek navíc vám šetří čas a nervy.

KL24

Jednou z hlavních výhod editoru, která je postavena právě na volné dostupnosti, je široká základna uživatelů a vývojářů. Můžete proto vyhledat spoustu informací a rad na diskusních fórech (např. fórum na stránkách autorů) a fanouškovských stránkách – jednou z nich je třeba tato: Paintnet.suewebik.net.

Otevřenost aplikace vychází vstříc i již zmíněným vývojářům na volné noze, kteří dávají volně k dispozici celou řadu pluginů rozšiřujících Paint.NET o nové funkce. S pluginy si tak můžete vytvořit grafický editor ušitý opravdu na míru.

Byl pro vás článek přínosný?