Hlavní navigace

Paint Shop Pro Photo X2 – pleťová kosmetika

10. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár lety byly retušovací úpravy fotografií záležitostí výhradně profesionálních grafiků používajících drahý program Photoshop. S rostoucím zájmem domácích uživatelů a rozšířením digitálních fotoaparátů se grafické editory začaly přibližovat běžným lidem, a to jak cenou, tak především snadností používání. Nástrojem pro odstranění červených očí to začalo, dnes tu máme korektory pleti, nástroje na bělení zubů a další.

Corel Paint Shop Pro Photo X2 však kromě čištění zubů a odstraňování akné můžete nejjednodušším možným způsobem zjasňovat oči, přidat opálení pleti, odstraňovat vrásky na obličeji a dokonce zeštíhlovat osobu na fotografii.

Nástroje Kosmetika

Otevřete si Paint Shop Pro, klepněte na funkci Soubor|Otevřít a vyhledejte obrázek, na kterém si vyzkoušíte úpravy. K jeho vyhledání můžete použít i vestavěný organizér snímků. V boční nástrojové liště klepněte na nástroj Kosmetika - jeho tlačítko najdete jako osmé od vrchu, hned pod odstraňovačem červených očí.

Odstranění akné

V liště nástrojů zvolte klepnutím Kosmetiku a v horní liště pak klepněte na první z nástrojů, který představuje tlačítko Oprava skvrnek. Kolečkem na myši si fotografii zvětšete tak, abyste dobře viděli na všechny nedokonalosti pleti na upravované fotografii. V políčku Velikost nastavte průměr retušovacího nástroje. Jeho okraje uvidíte hned, jak najdete myši nad fotografii. Sílu můžete ponechat na hodnotě 100. S patřičně upravenou velikostí (tak, aby nástroj nezasáhl jiné části fotografie), klepněte tam, kde chcete nedokonalosti pleti odstranit. V případě potřeby můžete klepnutí opakovat.

Bělení zubů

V horní liště klepněte na tlačítko se symbolem zubního kartáčku. Nastavte sílu nástroje a klepněte na zuby na fotografii. Čím větší sílu nástroje zvolíte, tím je vyšší riziko, že se vybělení promítne i do jiných částí fotografie, než jen do úsměvu. Vhodnější je proto nastavení menší hodnoty a více klepnutí do nevybělených oblastí. Část chrupu na obrázku byla vybělena s poměrně velkou hodnotu Síly, pro zbylou část je nutné na síle ubrat.

Opalování bez sluníčka

Pokud se vám zdá, že pleť osoby na fotografii je příliš bledá k tomu, aby snímek vypadal dokonale, pak ji můžete nechat uměle opálit. Klepněte na tlačítko Opálení se symbolem sluníčka. Velikostí nástroje určujete průměr štětce - okraje opět uvidíte po najetí kurzorem nad fotografii. Hodnotou v políčku Síla zase určíte, jak moc bude opálení tmavé. Opalovacím štětcem nyní opatrně kreslete po pleti a sledujte, jak se mění její zabarvení. Na obrázku si všimněte rozdílu mezi uměle opáleným obličejem a zbytkem těla.

Zeštíhlení

Zeštíhlovací nástroj dovede upravit snímek tak, že přiblíží k sobě okraje určité oblasti. Výsledkem je efekt zeštíhlení osoby na fotografii. Vyberte Kosmetiku a v horní liště klepněte na tlačítko se symbolem zeštíhlování. Nastavte sílu zeštíhlení a klepněte na střed fotografované osoby. Výsledky tohoto nástroje můžete porovnat na tomto a předchozím obrázku.

Oční kapky

Nástroj Oční kapky umožňuje osobě na fotografii odstranit z očí červené žilky. Nastavte jeho sílu a pak opatrně klepněte na tu část bělma, která je zabarvená do červena. Sledujte přitom výsledek. Čím větší sílu nástroje nastavíte, tím je větší riziko, že se vybělení rozšíří i do jiných částí fotografie. V takovém případě použijte funkci Úpravy|Zpět a postup opakujte s mírnějším nastavením.

MMF24

Odstraňování vrásek

K odstraňování vrásek neslouží přímo kosmetické nástroje, přestože tato činnost s nimi tak trochu souvisí. Místo toho vyberte v panelu Nástroj Odstranění škrábanců - klepnutím na šipku vedle tlačítka pod Kosmetikou. V horní liště nastavte jeho šířku a vyberte hranaté nebo zkosené okraje. Šířka by měla odpovídat šířce vrásky - to zjistíte natažením vybraného nástroje okolo ní. Vráska by měla být uzavřena v rámečku. Po upuštění tlačítka myši bude vráska zakryta texturou okolní pleti.

Další informace o tomto editoru najdete v článku Paint Shop Pro Photo X2: stvořen na úpravy fotek.

Byl pro vás článek přínosný?