Hlavní navigace

Pákistán zablokoval a zase odblokoval Facebook

31. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno se na Facebooku objevila stránka „Everybody Draw Mohammed Day“ (den, kdy všichni malují Mohameda). Druhý den nato – 20. května – pákistánský soud ve městě Láhaur nařídil zablokování celé sítě, i když vláda původně chtěl jen zakázat onu stránku. Provozovatelé Facebooku prý nesli vinu, že proti kresbám nic neudělali, proto dostali kompletní zákaz.

Na největší sociální síti se však objevily další stránky, třeba „Making Fun Of Muhammad“, zdroj: Facebook

Islám totiž zakazuje zpodobňování proroka Mohameda i v případě, kdy je vyobrazen kladně, ve vtipu. Stránka na Facebooku vznikla jako protest proti extrémistickým skupinám, kteří hrozili tvůrcům seriálu South Park. Ti totiž nešetří nikoho a nedávno se v jedné epizodě objevil Mohamed v převleku za medvěda.

Po 12 dnech a nuceném smazání stránky je Facebook v zemi opět aktivní. Mimochodem, Pákistán nařídil blokaci také YouTube, populární videoserver soud opět povolil minulý čtvrtek. Vedení země a internetoví poskytovatelé chtějí takto rychle reagovat na veškerý „rouhavý“ materiál na internetu. Nadále tak trvá zákaz některých článků na Wikipedii a fotografií na Flickru.

Zdroj: PC World

Byl pro vás článek přínosný?