Hlavní navigace

Paměť HBM, 4096 shaderů a vodní chlazení u Radeonu R9 390X potvrzené?

16. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pátek jsme informovali o čerstvém drbu mluvícím o tom, že by Radeon R9 390X skutečně měl nést zcela nové výkonné paměti HBM – ovšem ne 4 GB, jak se doposud myslelo, ale rovnou v kapacitě 8 GB. Během víkendu možná tato zvěst dostala reálnější kontury. Na veřejnost se totiž dostal dokument, který může potvrzovat nejen tuto informaci, ale i další parametry čipu Fiji, které byly doposud jen objektem spekulací.

Jak jste asi už vytušili z opatrné formulace, tento uniklý dokument ještě není potvrzením definitivním. Jedná se údajně o interní slajd určený pro partnerské výrobce karet, který kdosi zaslal webu VideoCardz, a to nikoliv jako obrázek, ale přímo ve formě stránky ve formátu PDF. Tento web je s prezentací podobných „leaků“ od neprověřených zdrojů docela opatrný; publikoval jej bez záruky, což už ale značí jistý stupeň důvěry. Na materiálu údajně není nic, co by svědčilo o podvrhu a pro jeho pravost prý do jisté míry mluví i některé další skutečnosti, které si o dotyčné komunikaci VideoCardz nechal pro sebe. Abych to shrnul – slajd, který vidíte v galerii, je se slušnou pravděpodobností reálný, nelze ale vyloučit ani to, že si prostě jen někdo dal hodně práce s jeho výrobou (což se někdy stává). Berme tedy tyto informace stále s rezervou – jejich pravost není zaručená.

Na slajdu (v patičce otitulkovaném „2015 Future of Radeon“) se mluví o highendové kartě Radeon R9 390X WCE. Ono WCE v názvu podle všeho znamená „water-cooled edition“, což by potvrzovalo loňské zvěsti o tom, že Fiji dostane vodní chladič. Nicméně to, že je karta označena jako „vodní edice“ pro nadšence by mohlo naznačovat, že kromě ní bude i běžná verze se vzduchovým chlazením. Ta by mohla být obstarána obvyklými nereferenčními chladiči různých výrobců, ale možná i přímo formou referenčního návrhu.

Údajný slajd k Radeonu R9 390X WCE (Zdroj: VideoCardz)
Údajný slajd k Radeonu R9 390X WCE (Zdroj: VideoCardz)

O této kartě se AMD jak už tomu bývá holedbá, že je speciálně navržená pro virtuální realitu a také hraní v rozlišení 4K i vyšším. Co je podstatnější, jsou technické detaily. Předně informace, že GPU má v plné konfiguraci 4096 stream procesorů (je-li slajd pravý). A navíc má jít o inovovanou verzi architektury GCN. Novinkami by mělo být snížení spotřeby v nečinnosti skrze vylepšenou funkci ZeroCore a také nové hardwarové schopnosti. GPU už údajně podporuje DirectX 12 nejen jako API (to budou umět i starší Radeony), ale také co do jeho nových hardwarových funkcí. Údajně má být plně podporován „feature level“ DirectX 12_Tier 3.

 

Karta by také měla hardwarově dekódovat HEVC a také mít značně zvýšený (4×) výkon integrovaného enkodéru VCE, jenž bude nicméně stále umět jen formát H.264. Ve slajdu se rovněž píše o „až 8 GB paměti“, což by mohlo naznačovat, že zatímco nejvyšší model ponese 8 GB, bude na trhu i levnější 4GB verze. Zároveň je i explicitně zmíněno použití pamětí HBM s vysokou propustností. Zde ale nevím, zda slajd brát jako potvrzení zprávy z Fudzilly (a opačně). Je totiž možné, že ta má svou informaci od stejného informátora, nikoliv z nezávislého zdroje.

Kryt hybridního vodního chladiče pro Radeon R9 380X – nebo alespoň jeden z prototypů
Kryt hybridního vodního chladiče pro Radeon R9 380X – nebo alespoň jeden z prototypů

 

Radeon R9 390X WCE, pokud skutečně existuje, by asi byl absolutní špičkou nabídky jednočipových karet. S vodním chlazením by nejspíš měla korespondovat i cena vyšší, než jakou měl v době vydání Radeon R9 290X (550 USD). Velmi pravděpodobně tedy půjde o speciální kartu pro naprosté nadšence, odpovídající svým určením Titanu od Nvidie. Otázka samozřejmě je, jak by mohl vypadat případný „ne-WCE“ model určený pro běžný lid, tedy karta, která by už mohla stát oněch dejme tomu 550–600 USD. Takový model možná bude mít GPU částečně ořezané z oněch 4096 shaderů, či bude mít přinejmenším nižší takty. Jak to dopadne, bychom se teoreticky mohli dozvědět už za nějaké tři měsíce – AMD totiž údajně karty hodlá uvést začátkem léta, dost možná na Computexu 2015 v prvním červnovém týdnu.

CS24

Zdroj: VideoCardz