Hlavní navigace

Paměti G.Skill Ripjaws i pro notebooky. 1866 MHz se sníženým napětím

21. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv G.Skill vyrábí paměti různých cenových kategorií, firma klade důraz hlavně na „lepší“ paměti pro taktovače a nadšence. Relativně známé jsou různé řady Ripjaws a TridentX, kterými si firma tu a tam připisuje nějaký ten frekvenční rekord dosažený kapalným dusíkem. První ze zmíněných řad pamětí DDR3, tedy tu označenou Ripjaws, nyní G.Skill rozšíří i o moduly určené pro notebooky.

V posledních letech se herní notebooky rozmáhají, a přinášejí tedy i do mobilní sféry honbu za výkonnými komponenty, kterou chce využít i G.Skill. Moduly Ripjaws v provedení SO-DIMM pochopitelně nemají tak vysoké frekvence jako například 3GHz TridentX pro desktop; jejich efektivní frekvence je jen 1866 MHz. Na druhou stranu ale respektují to, že patří do zařízení běžících na baterii – pracují se sníženým napětím 1,35 V, což by mělo o něco zkrotit spotřebu notebooku. Zatímco moduly typu SO-DIMM s rychlostí 1866 MHz mají v nabídce i další výrobci, častěji jde o paměti vyžadující standardní napětí 1,5 V. V nižším napájecím napětí (odpovídá standardu DDR3L) tak mohou SO-DIMM moduly Ripjaws mít určitou výhodu.

SO-DIMM moduly G.Skill Ripjaws 1866 MHz
SO-DIMM moduly G.Skill Ripjaws 1866 MHz

Tyto moduly G.Skill vyrábí v kapacitách po čtyřech či osmi GB a prodává je buď po jednom, nebo po dvojici v sadě. Obě varianty běží při svém nejvyšším efektivním taktu 1866 MHz jak již bylo řečeno s napájecím napětím 1,35 V a v obou případech také na shodném časování 10-10-10-32.

Vedle této rychlejší varianty nicméně G.Skill pro notebooky (ale ostatně i některé desky typu Mini-ITX nebo mini PC) nabízí i pomalejší moduly s efektivním taktem 1600 MHz, rovněž na napětí 1,35 V a ve velikostech 4 a 8 GB. Tyto paměti mají při daném taktu časování 9-9-9-28. Jak rychlejší moduly, tak ty s taktem 1600 MHz jsou opatřeny plechem pro rozvádění odpadního tepla. Parametry všech variant ostatně můžete vidět v tabulce přímo od G.Skillu:

Přehled dostupných sad SO-DIMM modulů Ripjaws
Přehled dostupných sad SO-DIMM modulů Ripjaws 

G.Skill v oznámení uvádí, že moduly jsou kompatibilní s mobilními procesory Ivy Bridge a Haswell (každý kus by jinak měl být testován, a také záruka je doživotní). Procesory Sandy Bridge ještě DDR3L s napětím 1,35 V nepodporovaly; nicméně je poněkud škoda, že G.Skill nezmiňuje čipy APU od AMD, kterým přitom rychlé pamětech obecně svědčí kvůli nárokům integrované grafiky. DDR3L by měly podporovat již APU Trinity, Richland má zase oficiální podporu pro takt DDR3 1866 MHz. Toto je asi nutno přičíst na vrub menšímu tržnímu podílu procesorů AMD, zejména co se týče highendových herních strojů, kde G.Skill asi čeká největší zájem.

KL24

 

Zdroj: G.Skill

Byl pro vás článek přínosný?