Hlavní navigace

Paměti LPDDR4 pro mobilní zařízení přijdou v roce 2014. Mají běžet až na 4,2 GHz

23. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Příští rok se pomalu chystá nástup pamětí DDR4, nejprve v serverech a v highendovém desktopu s čipy Haswell-E. Nicméně rychlejší paměti potřebují také mobilní zařízení jako telefony a tablety, u nichž se vše komplikuje požadavkem na maximální úspornost. DDR4 pro ně vhodná nebude, zkrátka ale nepřijdou. Organizace JEDEC pro ně vyvíjí na míru uzpůsobený standard LPDDR4. Tato technologie by měla být finalizována již v příštím roce.

LPDDR4 nemá malé ambice: cílem tohoto standardu je dosáhnout až dvojnásobného výkonu, zároveň ale také srazit nároky na napájení. Dle některých údajů má dojít k redukci spotřeby až o 50 %. Otázka je nicméně, zda obě tyto výhody bude možné spojit, či zda si bude třeba vybrat mezi vyšším výkonem a nižší spotřebou. Na samotném standardu se nicméně ještě pracuje, takže jeho definitivní výsledky nejsou uzavřeny. Specifikace má být dle představitelů JEDEC hotová někdy v příštím roce.

V současnosti se pracuje na návrhu pamětí LPDDR4 s efektivním taktem 3,2 GHz (LPDDR4-3200). Výhledově ale JEDEC s touto technologií míří výše. V další fázi by měly být vyvinuty ještě rychlejší verze těchto pamětí, u kterých by efektivní takt narostl až na 4,26 GHz (přesněji 4266 MHz). Napájecí napětí pamětí LPDDR4 by mělo činit 1,1 V. Redukce spotřeby ale bude realizována různými dalšími technikami, týkajícími se například přenosu signálu (rozhraní bude například interně rozpůleno do dvou nezávislých kanálů místo jednoho). Snížena má ale být i vlastní spotřeba čipů.

Plán evoluce úsporných pamětí LPDDR4
Plán evoluce úsporných pamětí LPDDR4

Mobilní zařízení v současnosti používají paměti LPDDR3 (pokud ještě nezůstaly na starších LPDDR2), u nichž je typická efektivní frekvence 1600 MHz (tzv. LPDD3-1600). Při 64bitové sběrnici tak mohou nabídnou teoretickou propustnost 12,8 GB/s, nicméně k tomu je již třeba dvoukanálové zapojení (jeden kanál má šířku jen 32 bitů). LPDDR3 tím ale ještě neřekla poslední slovo, v současnosti již výrobci mají čipy standardu LPDDR3-2133. Ty pracují na efektivním taktu 2133 MHz, čímž se teoretická přenosová rychlost zvýší na 17,06 GB/s.

Nástupní rychlost pamětí LPDDR4 (3,2 GHz) by tedy měla v podstatě zdvojnásobit výkon LPDDR3-1600 obvyklých dnes, zatímco na výhledovém taktu 4,26 GHz bychom se zase dostali na dvojnásobek rychlosti pamětí LPDDR3-2133, které zřejmě budou vrcholem evoluce technologie LPDDR3.

 

Tradičně jsou paměti jako LPDDR2, LPDDR3 a v budoucnu LPDDR4 používány v mobilních telefonech a dalších zařízeních, u nichž je výdrž na baterii kritickým požadavkem. V současnosti se ale klasické osobní počítače s touto sférou začínají prolínat, takže se tento typ RAM pomalu dostává i do nich, nejprve pochopitelně do tabletů a notebooků. LPDDR4 by se nicméně mohla uplatnit i v serverech, kde se na spotřebu také docela hledí kvůli cenám elektřiny a nákladům na chlazení v datacentrech.

Čip LPDDR3 (SK Hynix)
Čip LPDDR3 (SK Hynix)

MMF24

V oblasti mobilních zařízení se neočekává nějak rapidní nástup nové technologie. Většina výrobců této elektroniky se bude řídit zejména dostupností a cenou čipů, takže ještě poměrně dlouho zůstanou na pamětech LPDDR3. Vzhledem k vysoké propustnosti by se ale LPDDR4 mohla relativně brzy objevit v highendových tabletech či mobilech, u nichž vysoká rozlišení obrazovek a vůbec ostrá konkurence bude tlačit na co nejvyšší (mimo jiné i grafický) výkon.

Zdroj: X-bit labs