Hlavní navigace

Paměti a SSD budou dál zdražovat, zlepšení cen může nastat až v roce 2018

22. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Samsung

Toto léto není věru šťastná doba pro nákup počítače. Kromě toho, že se vyprodávají nebo zdražují grafiky kvůli těžbě kryptoměn, už rok zdražují paměti DRAM a NAND, tedy hlavní komponenty operačních pamětí a SSD. Ještě na jaře se předpokládalo, že jejich nedostatek na trhu, který ceny šroubuje nahoru, by mohl ustoupit v druhé polovině roku, situace se ale nakonec zdá se nezlepší a nepříznivý vývoj bude pokračovat.  

Situaci zhoršují telefony

Podle Reuters se totiž během první poloviny roku nepodařilo situaci ani na trhu NAND, ani na trhu pamětí DRAM uklidnit, kapacita výroby stále nestačí a převis poptávky nad nabídkou trvá. V druhém kvartále naopak asi dojde ke zhoršení, které podle Reuters vyvolá přímo či nepřímo vydání nové generace telefonů Apple. Ty se prodávají po desítkách milionů kusů a zejména u pamětí NAND Flash tvořících úložiště představují podstatné procento celkové poptávky. Objednávky Applu tak z trhu vysávají velkou část produkce, která pak chybí ostatním výrobcům elektroniky, počítačů a SSD. Tento efekt přitom platí i pro paměti DRAM.

Na tento problém, který existoval i v uplynulých letech, býval trh dříve připraven, jelikož odběratelé si obvykle paměti nakoupili ve větší míře dopředu v první polovině roku. Jelikož byl ale letos nedostatek už v tomto období, tato kompenzace tak docela nefungovala. Nedostatek paměti na trhu totiž nutil firmy nakupovat za vyšší ceny nebo v delším předstihu. Řada výrobců, kteří paměťové čipy potřebují, údajně přechází na dražší dlouhodobější kontrakty, někdy až půlroční.

Tyto faktory dohromady způsobily, že se trh nedokázal připravit na zátěž způsobenou velkými „launchi“ mobilních telefonů v druhém pololetí (Apple, ale i Samsungu) a nedostatek paměťových čipů se nyní o to zhorší. Pravděpodobně lze tedy až do vánoc čekat zdražování SSD a možná i telefonů, jejichž výrobcům budou růst ceny součástek. V některých případech proto mohou upustit od zvyšování kapacit úložiště telefonů, nebo je dokonce zmenšovat.

KL24

hynix-nand Paměti NAND Flash

U operačních pamětí by vliv mobilů měl být nepřímý, jelikož používají paměti typu LPDDR3 a LPDDR4, které se až na kompaktní notebooky a podobný mobilní hardware v PC neuplatňují. Ovšem tyto paměti jsou vyráběny stejnými továrnami jako DDR3 a DDR4, takže nepřímo bude prohlouben i nedostatek RAM pro osobní počítače a servery. Důsledkem pak bude opět růst cen místo jejich návratu na minulé úrovně. Nedostatek a drahota DRAM má údajně být mírnější než u NAND, ale vzhledem k předchozímu velkému nárůstu cen je to chabá útěcha.

Úleva nejdřív příští rok

Podle Reuters to nyní vypadá, že šance na zlepšení cen bude až během příštího roku. Tehdy mají totiž někteří výrobci pamětí otevřít nové kapacity. Například SK Hynix by měl posílit kapacitu někdy během následujících měsíců a Samsung v druhé polovině roku otevře zcela novou továrnu s investičními náklady čítajícími 14 miliard dolarů. Tyto iniciativy se ale zdá se týkají jen paměti NAND Flash, kterou výrobci vidí jako lukrativnější a dlouhodobě u ní mají lepší růst. V případě operačních pamětí, které historicky bývaly méně rentabilní, Reuters o navýšení výrobních kapacit nemluví a je tak bohužel možné, že se situace s nimi příliš nezlepší. Jejich vysoké až kartelové ceny totiž trojce zbývajících výrobců nevadí a z hrozby, že by přišel nějaký nový výrobce a na ceny zatlačil (šance na to by mohla být v Číně), si zatím asi moc nedělají.

Byl pro vás článek přínosný?