Hlavní navigace

Paměťový superpočítač od HP bude bojovat s Alzheimerem. Jeden člověk je pro něj 100 GB dat

12. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

O serverech často nepíšeme, ale společnost HP vyrábí kromě IT pro domácnosti i velmi výkonné mašiny. Serverová divize (či spíše již samostatná společnost) HP Enterprise nyní představila supervýkonný počítač Superdome Flex určený pro výzkum Alzheimerovy nemoci.

Ten využívá technologii In-Memory Computing, což znamená, že se při prvním spuštění všechna data nahrají do operační paměti a na disk už počítač prakticky nemusí sahat. Jeden takový počítač může obsahovat až 32 procesorů Intel Skylake Platinum nebo Gold a až 96 TB operační paměti. K tomu až 48 TB úložiště ve formě SSD. Dokáže také odhalit případné chyby dříve, než ovlivní data na úrovni operačního systému.

hpe_superdome_flex HPE Superdome Flex

Cílem In-Memory Computingu je propojit procesorové čipy a paměti optickou cestou, potom by nemusely být ani ve společném racku. Výsledný počítač je o generaci lepší, než klasické pojetí disk–ram–procesor, které je s námi od začátku. Problém je, že disky (včetně SSD) jsou příliš pomalé a operační paměť příliš malá, navíc volatilní, takže potřebují neustálé napájení. Tolik různých úrovní pamětí je zkrátka neefektivní. HP již dlouho pracuje na memristorech, které by měly běžné paměti nahradit.

Takový výkon je opravdu potřeba. Pro výzkum Alzheimerovy choroby je záhodno získat genomická data pacienta i 30 let před tím, než vůbec onemocní. A poté je umět porovnat. Jde o obrovské množství dat, které u jednoho člověka znamená nejprve 180 GB a jejich zpracování využije dalších 500 GB. Výsledná zkomprimovaná data potom zabírají 100 GB. A to jde pořád o jednoho člověka, zatímco choroba se týká milionů lidí. Potřeba operační paměti je obrovská.

img_6315

The Machine

Na špici je nyní počítač Superdome Flex, ale počítá se s konceptem počítače The Machine, který by měl již využívat memristory. Je to reálná budoucnost, na rozdíl od kvantových počítačů, jejichž doba teprve nastane. The Machine je také ještě ve vývoji, ale jeho prototyp (zatím bez memristorů) už lze označit za počítač s největší operační pamětí na světě – celkem 160 TB a běží na tom jedna instance Linuxu.

MMF24

Prototyp používají vědci v německém centru pro neurodegenerativní choroby DZNE. Úloha trvající výzkumníkům dříve 22 minut je na něm hotová za 13 sekund. Jakmile bude The Machine reálně dokončen, bude to možná konec Moorova zákona.

img_6299 Tomáš Kubát z HPE ukazuje koncept The Machine

Operační paměti uvnitř superpočítačů HP jsou nyní úplně stejné, jako koupíte v běžném eshopu. Ale mají od HP certifikaci a jsou kvůli tomu dražší. Ovšem také mnohem odolnější a spolehlivější. HP bere moduly operačních pamětí od několika (většinou tří) výrobců, testuje si je a ty, které projdou, dostanou certifikát. HP je pak používá ve svých serverech. Ty, které neprojdou, se vrátí výrobci a putují do běžných obchodů, kde si je kupujeme my.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.