Hlavní navigace

Panasonic FZ-G1: prudce odolný tablet s výborným displejem (video)

14. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Panasonic na tabletech nyní hodně věří ve Windows 8, jejichž čas má teprve přijít; po nasycení trhu Androidy a iPady. Nakolik bude jejich vize správná, to nechám na posouzení jiným, Panasonic uvádí roky 2013–2015 jako čas Windows 8. K tabletu můžete dostat i Windows 7 Professional, což by sice byl nesmysl, nicméně jsem rád, že tu ta možnost je. První Toughbook uvedl Panasonic již v roce 1994 a dnes má většinový podíl na trhu odolných notebooků a tabletů.

Panasonic Toughpad FZ-G1
Panasonic Toughpad FZ-G1

Již předem můžu prozradit, že Panasonic Toughpad FZ-G1s Windows 8 je mnohem zajímavější, než androidí kousek. Jde o 10,1" tablet o váze 1,1 kg, což není málo, spíše tak dvakrát tolik, než jsme zvyklí z běžných tabletů. Jde však o nejtenčí a nejlehčí odolný tablet s Windows 8, uvnitř Ivy Bridge a pouzdro s 360° otočným kloubem. Je vyroben z magnéziové slitiny a vydrží i hodně špatné zacházení. Starší model CF-D1 je proti němu hračka s Windows 7 a špatným displejem, nicméně nejde o předchůdce, FZ-G1 je zcela nový stroj.

Panasonic FZ-G1Panasonic FZ-G1

Nejvíce mě zaujal displej. Na deseti palcích nabídne rozlišení 1920 × 1200 px, tedy takové to lepší profesionální Full HD s poměrem stran 16:10! Panel je typu IPS nové generace s označením IPSa, která má být o polovinu svítivější (800 cd/m2), než současné IPS-Pro II.

Panasonic FZ-G1
Dotykový displej je kapacitní s podporou deseti prstů a v těle najdete zacvaknutý stylus od Wacomu. Jeho rozlišení pro oči dosahuje hodnoty 224 PPI, což je velmi dobrá hodnota. Ani na takovémto tabletu nechybí kamera.

Panasonic Toughpad FZ-G1
Mezi hardwarovými tlačítky nechybí ani programovatelná. U dvou z nich si můžete navolit nějakou funkci, třeba spuštění aplikace, nebo makro. Rozměry činí 270 × 188 × 19 mm.

Panasonic Toughpad FZ-G1
Uvnitř bije procesor Core i5-3437U vPro (první tablet s podporou Intel vPro), 4 GB RAM a odpojitelný 128GB SSD disk. Konektivitu zajišťuje nková Wi-Fi a Bluetooth 4.0, grafický čip je standardní HD 4000. Za příplatek dostanete 8 GB RAM a 256GB SSD. Ventilátor vydrží pracovat i pod vodou, tablet jako celek je odolný proti tekoucí vodě.

Video z akce:

" frameborder="0" height="420" width="690">

Tablet pracuje v rozmezí −20 °C až +60 °C, čili s výjimkou odlehlých oblastí Sibiře všude. Pyšní se odolností IP65 (první číslo značí odolnost proti vodě, druhé proti prachu). Mimo to má také armádní certifikaci MIL-STD-810G a vydrží pád z výšky 120 cm. Zaslechl jsem, že pouze ve vypnutém stavu, nicméně crashtesty jsme s kolegy prováděli během provozu, nikdo z Panasonicu se na nás nemračil a tablet bez problémů vydržel.

Panasonic FZ-G1
Magnéziová konstrukce nepůsobí v ruce tak příjemně, jako měkčený plast, spíše levně, ale jinak jde o velmi odolný materiál. Na bocích umístil Panasonic ještě gumovou ochranu s otvory pro otočné pouzdro.

Konektorová základna je hodně modulární. Na spodní straně najdete dokovací konektor (vhodný i do auta, pokud přikoupíte ten správný držák), v rozích se nachází microUSB a napájení přes adaptér. V jednom místě je zacvaknutý stylus. USB 3.0 je spolu s HDMI a konektorem pro sluchátka schováno pod krytkou.

Panasonic FZ-G1
Konektor na druhé straně je umístěn ve výměnném modulu. Můžete si vybrat mezi USB 2.0 portem, postarším sériovým COMem, RJ45, microSD slotem, nebo třeba dedikovaným GPS modulem. GPS tak není bohužel v základní nabídce, na druhou stranu má být přesnější, než běžné vestavěné moduly. Je trochu škoda, že si z těchto možností můžete zvolit jen jednu.

Panasonic Toughpad FZ-G1
45Wh akumulátor má vydržet 8 hodin a lze jej nahradit větší 9článkovou baterií, která prodlouží výdrž na 17 hodin. Je uživatelsky výměnná, z těla tabletu docela vyčuhuje a tablet je potřeba pro výměnu vypnout. Zespodu tabletu lze (dokoupit a) přišroubovat další modul pro Smart Card.

Panasonic Toughpad FZ-G1
Cena tohoto unikátního zařízení však není pro každého. Zástupce Panasonicu mi sdělil částku 2140 euro, na což jsem se raději zeptal znovu. Uvádí se i částka 2900 dolarů, u nás by mohl stát kolem 67 000 Kč. Cenu částečně omlouvají tím, že současné tablety se prý prodraží až dvojnásobně kvůli opravám, které u odolného tabletu nehrozí.

To se však týká spíše businessového světa, stejně jako tento tablet. Dětem jej nekoupítem do kavárny jej nosit nebudete, ale pro zaměstnance pracující venku je dobou volbou. Panasonic FZ-G1 je prakticky jediný svého druhu, nabízí velmi dobrou odolnost a kvalitní displej, cena je ale hodně vysoká.

Ten druhý s Androidem

Trošku ve stínu se objevil i druhý tablet, sedmipalcový Toughpad JT-B1 s Androidem. Na první pohled vypadá jako menší bratříček velkého tabletu s Osmičkami, má prakticky stejno odolnost a vydrží pád z o něco vyšší výšky.

Panasonic FZ-G1
Hodně zklamal displej, který má rozlišení jen 1240 × 600 a jde pouze o TN. Je kapacitní (pro čtyři prsty) a uvnitř najdete Android verze 4.0. Také obsahuje programovatelná tlačítka, tentokrát tři, a váží 544 gramů, což je s dnešními tablety již více srovnatelné.

Panasonic FZ-G1Panasonic FZ-G1

Hardwarovou základnu obstarává dvoujádrový procesor OMAP4460 na frekvenci 1,5 GHz, baterie je uživatelsky výměnná a má vydržet opět 8 hodin. Uživatelská paměť činí 16 GB. Z výbavy můžu zmínit Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0, GPS a NFC.

Panasonic FZ-G1Panasonic FZ-G1

MMF24

Rozměry zařízení 220 × 129 × 18 mm jsou třeba ve srovnání s iPadem mini obří, ale stejně jako u Toughpadu FZ-G1 je důležitá hlavně odolnost. Cena odolného sedmipalcového Toughpadu by měla být 1200 dolarů, tedy něco přes 23 000 Kč

Galerie

Panasonic Toughpad FZ-G1 Panasonic Toughpad FZ-G1 Panasonic Toughpad FZ-G1 Panasonic Toughpad FZ-G1 Panasonic Toughpad FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1 Panasonic FZ-G1

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.