Hlavní navigace

Panasonic Toughbook CF-C2 vydrží vše (recenze)

1. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Provedení

Panasonic nabízí Toughbooky ve třech řadách: zodolněné notebooky, vysoce odolné a plně odolné. Na jaře v Lipsku jsme na vlastní oči viděli model Toughbook CF-54. Tento tenký a extrémně odolný pracovní notebook v kufříkovém provedení se mi líbil více, ale ještě odolnější model CF-C2 přináší zase něco nového.

 

Panasonic Toughbook CF-C2 (CHCBBE3)
procesor Intel Core i5-4300U (Haswell) na 2,5–2,9 GHz, 2/4 jader, TDP 15 W
grafický čip Intel HD Graphics 4400
operační paměť 1× 4 GB DDR3 SO-DIMM (Samsung) (1 slot volný)
SSD není
úložiště 500 GB (2,5" HGST HTS541050A9E680)
optická mechanika není
akumulátor 72 Wh
Rozhraní
displej 12,5", 1366 × 768 px, IPS, matný, dotykový (LG Philips LGD0404 C2_HD)
klávesnice nepodsvícená, bez numerického bloku
Wi-Fi (typ a rychlost) 802.11n 300 Mb/s 2×2 (Intel Dual Band Wireless-N 7260)
další sítě gigabit LAN (Intel I218-LM), Bluetooth, LTE (Sierra EM7305)
USB 2× USB 3.0, USB 2.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI, VGA
další jack na sluchátka, webkamera, držák na ruku
rozměry a hmotnost 300 × 220 × 42 mm (14,8") / 1,8 kg
nabíječka (výkon a velikost) 65 W (117 cm³)
OS Windows 7 Pro / Windows 10 Pro
Cena a záruka
zahájení prodeje
záruka 3 roky
zapůjčil
cena od 2150 €

Má větší tloušťku, ale pořád je celkem lehký, aby se dal držet v jedné ruce. K tomu slouží bytelný gumový úchyt našroubovaný na spodní straně, se kterým Toughbook můžete snadno držet i v pracovní rukavici. Oba patří do středního stupně odolnosti, nový CF-C2 je navíc konvertibilní, displej lze otočit a používat jako tablet


 Toughbook CF-C2 máme na test ve slabší konfiguraci. Je to malý 14,8" (velikost těla) konvertibilní notebook s 12,5" displejem. Kompaktní klávesnice bez numerického bloku je samozřejmě odolná proti polití a nemá české popisky diakritiky. Všimnout si můžete netradičně umístěné klávesy Del.


 Touchpad je velmi malý a má dvě samostatná tlačítka. Sešikmená ploška před ním obsahuje krásně viditelné indikační diody.


 

Pod displejem je šestice doplňkových tlačítek pro ovládání hlasitosti, zámek rotace displeje, tlačítko Home a dvě programovatelné klávesy A1 a A2. Oběma tlačítkům můžete přes Utilitu přiřadit různé akce nebo spuštění konkrétního programu. Něco jiného lze zvolit pro stisk a pro delší podržení tlačítka. Všechna tato tlačítka jdou ovšem poměrně ztuha.


 
 Displej na středovém kloubu je otočný a Toughbook tak může sloužit i jako pracovní tablet. Pro tento účel má v těle zasunutý i stylus. Pravý kloub má ovšem aretační přepínač, který otočení displeje (což jde samo o sobě poměrně ztuha) zabrání. Jak se od stylusu dá odvodit, displej je dotykový, přesto matný. Při bližším pohledu rozeznáte mřížku digitizéru.


 

Kvalita displeje: homogenita podsvícení, rozsah jasu, kontrast, barevná odchylka

Displej je typu IPS a má na 12,5" úhlopříčku snesitelné rozlišení 1366 × 768 px. Jeho výrobcem je LG Philips. Obsahuje senzor okolního osvětlení a dokáže poskytnout obří rozsah jasu od 7 až do 735 cd/m² (Panasonic udává jen 500).

Při nejvyšším podsvícení sice už černá dosahuje téměř jedné kandely, ale kontrast je stále hezkých 760:1. Hůře je na tom jen rovnoměrnost podsvícení čítající 76 %. Také barevná věrnost s průměrnou odchylkou 9,3 dE není nic pro grafiky. Zcela ujeté zobrazení modré i purpurové ovšem těm, pro které je Toughbook určen, jistě vadit nebude.

Displej měřím kolorimetrickou sondou a zjišťuji, jaký má rozsah jasu (minimální jas se hodí pro práci v noci, maximální na sluníčku). Některé notebooky (Asus) při zapojení napájení dokáží poskytnout vyšší jas, jenže trochu zbytečně. Ten vyšší je totiž typicky potřeba při práci venku, bez adaptéru.

Rovnoměrnost podsvícení

Při střední hodnotě jasu 120 cd/m² potom měřím kontrast, věrnost barev a homogenitu podsvícení na 25 místech displeje – výsledkem je heatmapa. Žlutá znamená příliš velký jas (o 33 % silnější) a zelená zase nízký (o 33 % slabší). Odstíny barvy se při špatné homogenitě zdají jiné, než ve skutečnosti jsou.

1366 × 768 px, IPS, matný, dotykový
Rozsah jasu 7 až 735 cd/m² (115 při 30 %)
Rovnoměrnost podsvícení 76 %
Kontrast 760:1
Průměrná barevná odchylka 7,0 dE

Legenda

Konfigurace, porty

Vedle celkem dobrého displeje nás zajímá ještě druhý kruciální prvek a tím je disk. Panasonic má v nabídce konfiguraci s SSD, ovšem i klasickým diskem. Dle jeho filozofie není SSD v pracovním notebooku tolik potřeba, aplikace se zapne jednou a pak už běží po celou pracovní dobu. S tím musíme nesouhlasit.


 Klasický disk je v Toughbooku natolik pomalý, že velmi zdržuje jakékoliv operace a jen instalování aktualizací Windows zvyšuje krevní tlak. Uvnitř je 2,5" disk od HGST s 5400 otáčkami, který je sice bezpečně uložen ve vypolstrovaném pouzdře, přesto by otřesům nenáchylné SSD bylo lepší volbou. Při ceně celého notebooku by jej to prodražilo jen zcela zanedbatelně. Panasonic samozřejmě konfigurace s SSD umí a při výběru se na ně určitě zaměřte. Můžete mít varianty se 128 nebo 256GB SSD.


 
Porty na levé straně zahrnují dvě USB 3.0, HDMI, na pravé jen zasunutý stylus. Vzadu jsou LAN, USB 2.0 a COM a vepředu čtečku SD a jacky na sluchátka. U nich je také zapínací tlačítko a fyzický vypínač bezdrátových sítí. Zespodu najdete dokovací konektor s rozevíratelnou krytkou.

Hardware, závěr

Toughbook jde rozebrat jen ztuha, ale má spoustu dvířek a malých krytů, přes které se dostanete k jednotlivým komponentám. Pod jednou krytkou jsou Wi-Fi a LTE moduly, konkrétně ten mobilní od Sierry umí všechny české LTE frekvence.


Pod dalšími paměťové moduly či NFC umístěné vepředu před klávesnicí. Snadno se dostanete k jednomu volnému slotu pro paměti (můžete vložit 4GB modul), ale kde je schovaný první 4GB SO-DIMM od Samsungu, to pod krytem vidět není (zřejmě z druhé strany, ale taky může být napájený přímo na desce). Konektivitu zajišťuje bezdrátová síť 802.11n, nový standard AC zatím do Toughbooků nedorazil.


Vydrží skoro 13 hodin

Velmi dlouhá výdrž na 70 Wh akumulátor je dána i úsporností komponent (průměrný odběr pouze 8,6 W). Při běžné práci jsem naměřil 8,5 hodiny, ale při méně náročných činnostech vydrží Toughbook i extrémních 12,5 hodin. Navíc za hodinu v nabíječce se dostanete na výborných 71 % a samovybíjení činí pouhé 3 % za 12 hodin. A k tomu si ještě připočtěte velmi drobnou nabíječku.


Předinstalované Windows 8.1 Pro lze upgradovat na Windows 10 Pro a máte tříletou záruku. Navíc Toughbook jen tak nerozbijete. Odolá pádům ze 76 centimetrů v šesti úhlech a má voděodolnou klávesnici. Základní model přijde na nemalých 2150 €.


Jako příslušenství se dodávají autonabíječky, náhradní baterie, popruh na rameno či dokovací stanice (4× USB 3.0, LAN, 2× HDMI, VGA a překvapivě DVD mechanika).

CS24

 

 

Plusy / mínusy
  odolnost
  obří výdrž na akumulátor a nízké samovybíjení
  velký rozsah jasu displeje
  automatický jas
  umístění indikačních diod
  výsuvný modul disku
  nízká hmotnost
  přístup k hardware
  velmi pomalý klasický disk (lze mít konfiguraci s SSD)
  vysoká cena není pro běžného uživatele
  větší tloušťka

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.