Hlavní navigace

Panasonic má smartphone s nejhorším poměrem cena/výkon, ale…

28. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

ToughBook je dnes již legendární značka odolných počítačů od Panasonicu, které slouží pro práci v náročném terénu. Nový TouchBook FZ-T1 ovšem není notebook, ale smartphone s Androidem. Opancéřovaná bestie se pyšní unikátní výbavou, slaboučkým hardwarem, ale také vysokou cenou. Profesionálové jej přesto nejspíš budou kupovat. FZ-T1 nabídne pětipalcový displej s rozlišením 720 × 1280 px s antireflexem, takže prý bude dobře čitelný i na slunci. Na bezrámečkovost se taky samozřejmě nehraje, tělo je masivní ve všech rozměrech. V nejtlustším místě byste naměřili 17,5 mm a mobil váží 240 gramů. Má kovový rám a vyztužené boky. Odolá vodě i prachu (IP68), ale splňuje i náročnější armádní normu MIL-STD-810G, takže mu nebudou dělat problém teplotní extrémy ani pády z výšky metr a půl. Citlivý displej lze přitom ovládat za mokra a také v rukavicích.

Uvnitř najdeme čtyři roky starý lowendový čip Snapdragon 210 doplněný o 2 GB RAM a 16 GB flash paměti, nechybí ani slot pro microSD karty. Vzadu se nachází 8Mpx foťák s LED bleskem, vepředu foťák není. S Toughbookem se selfiečka nedělají. Telefon si rozumí s LTE, ale bude se prodávat i zvláštní verze bez telefonního modulu, pouze s Wi-Fi. Nechybí Bluetooth 4.2 ani NFC. Dokonce překvapí dostupný Android 8.1.

Čím se FZ-T1 vymyká? Obsahuje 3200mAh akumulátor, který lze nabíjet pomocí microUSB i v dokovací kolébce. Akumulátor se dá dokonce vyměnit přímo za běhu, v tělu je totiž ještě jeden menší rezervní. Na spodku telefonu najdeme dedikovanou čtečku čárových a jiných 1D/2D kódů. K dispozici budou i speciální pistolový držák.

Uživatelé dostanou dvě programovatelná tlačítka. Telefon disponuje hardwarovou bezpečnostní ochranou ARM TrustZone, i softwarovou vrstvu, která dodatečně chrání Android a zpřístupňuje vzdálenou správu telefonu.

MMF24

Zařízení lze používat v oblasti maloobchodu pro doplňování zásob, v asistovaném prodeji nebo pro příjem objednávek a pro markování zboží při čekání na pokladnu. Díky skenování čárových kódů z delší i kratší vzdálenosti je vhodné pro správu inventáře, ať již skenujete z vysokozdvižných vozíků, dodáváte zboží nebo pracujete na výrobní lince. Vyhovuje i potřebám pracovníků v terénu při opravách a údržbě, při navigaci, důkazu o doručení, záznamu dokumentace a kontrole inventáře v reálném čase,“ popisuje Panasonic možná použití.

A cena? Panasonic Toughbook FZ-T1 ve verzi pouze s Wi-Fi bude stát 1270 eur bez DPH (33 000 Kč), telefonní verze s LTE bude za 1350 eur (35 000 Kč). V obchodech bude zařízení během srpna či září.