Hlavní navigace

Panasonic ToughPad FZ-G1: superodolný tablet do terénu (recenze)

22. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Provedení, specifikace, displej

Panasonic ToughPad FZ-G1 je velmi speciálním kouskem hardwaru. V naší konfiguraci se sice už neprodává, ale najdete jej na trhu s procesorem Haswell. Superodolný a vodotěsný tablet má na zádech řemínkové upevnění na ruku a mezi jeho speciality patří například laserová čtečka QR kódů nebo displej s velmi silným podsvícením. S cenou 62 990 Kč nejde o lidovku, ale spíše o přístroj do firemního sektoru (kde bude cena také patřičně smluvně snížena).

Panasonic ToughPad FZ-G1
Panasonic ToughPad FZ-G1

Vzhled a zpracování

Zpracování ToughPadu je absolutně bezkonkurenční. Tablet je voděodolný a prachuodolný podle normy IP65 a vydrží pád z 180 cm. Všechny rohy jsou z tvrdé gumy, displej je kryt bytelným plastem, slícování je perfektní a šasi je extrémně pevné.

Hmotnost představuje 1,1-1,3 kg (podle toho, zda máte připnutý řemínkový držák). Tloušťka je dle specifikací 19 mm, připravte se ale spíše na 3–4 cm. ToughPad je opravdu obrněnec, což se na rozměrech projevilo. 

Panasonic ToughPad FZ-G1
Panasonic ToughPad FZ-G1

Specifikace

Panasonic ToughPad FZ-G1
displej 10,1" (1920 × 1200 px), lesklý IPS, dotykový, 224 dpi
procesor Intel Core i5-3437U na 1,9 GHz (2,9 GHz Turbo), 2/4 jádra, TDP 17 W
grafický čip Intel HD Graphics 4000 (integrovaná)
RAM 4 GB DDR3 1333 MHz
úložiště 128GB SSD
optická mechanika
akumulátor 45 Wh
rozměry a hmotnost 270 × 188 × 19+ mm, 1,1–1,3 kg
OS Windows 8.1 Pro
Rozhraní
sítě 802.11n Wi-Fi (Intel), Bluetooth 4.0, Sierra WWAN
USB 1× USB 3.0
čtečka karet
výstupy na monitory HDMI
další 2× webkamera, 1× 3,5mm jack, laserová čtečka QR kódů, konfigurační port
Cena smluvní (základní 62 990 Kč)

 

Porty, konektivita, a pohled na tablet ze stran

Na levé straně najdete přicvaknutý stylus. V jednom z rohů je otvor pro zámek tabletu, v druhém pod záslepkou napájecí konektor. Přední strana disponuje konektorem pro zadokování, resp. redukčním „konfiguračním“ portem. Na pravé straně najdete záklopku, pod níž se nachází port USB 3.0, 3,5mm jack a HDMI. „Zadní“ bok obsahuje čtečku QR kódů se čtyřmi lasery a také výdech chlazení.

Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1

Na líci tabletu je několik tlačítek. Jedno zapíná aplikaci Dashboard for Panasonic PC, druhé spouští laserové podsvícení snímače QR kódů, další dvě ovládají hlasitost, dále je tu Win tlačítko, vypínač automatické rotace a vypínač tabletu. Všechna tlačítka jsou poměrně tuhá a působí odolným dojmem. Jsou tu také kontrolky dobíjení, aktivity SSD a stavu. Nad displejem najdete webkameru s přisvětlením a senzor okolního osvětlení.

Záda obsahují velký textilový/kožený kříž, který si můžete natáhnout na dlaň. Jde i kompletně odejmout. Pod ním se nachází odnímatelná 45Wh baterka, nádech chlazení a zadní kameru s šesti malinkými přisvětlovacími LED.

Panasonic ToughPad FZ-G1
Panasonic ToughPad FZ-G1

Máte tu Wi-Fi 802.11n od Intelu a také Sierra WWAN modem a Bluetooth 4.0 + HS. Drátovou síťovku můžete stejně jako množství dalších portů vyvést „dokovacím“ konektorem.

 

Displej

Obraz má 1920 × 1200 px, tedy WUXGA, na 10,1" úhlopříčce. Rozlišení panelu je velmi dobré a obraz je jemný, vzhledem k nastavení dpi jsou ale občas některé prvky nešikovně velké či malé.

Panel má matrici IPS s průměrně sytými a přesnými barvami.

Kontrast je na vcelku standardní hodnotě (pro IPS). Podsvícení je regulovatelné ve velmi široké škále a může být regulováno automaticky. Nastavit jej můžete až na extrémních 620 cd/m2, Panasonic uvádí dokonce 800 cd/m2. Díky tomu je obraz jasně viditelný i na slunci.

Displej není krytý sklem, ale pololesklým plastem. Ten sice Gorilla Glass 3 nepředčí co do odolnosti vůči poškrábání, rozhodně ale snese všechny možné pády a nárazy bez prasklin. Digitizér podporuje až 10 dotyků současně.

Tablet je vybaven tlakovým stylusem s tlačítkem pro pravý stisk.

Panasonic ToughPad FZ-G1
Panasonic ToughPad FZ-G1

Svítivost:  8–620 cd/m2 (120 nit ve 40 %)
Kontrast: 1:502

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Vnitřní hardware

Hardware

Hardware v naší konfiguraci už je poněkud zastaralý, ale ToughPad FZ-G1 se nyní prodává s procesory Haswell.

 

Procesorem je tu Intel Core i5-3437U, dvoujádro Ivy Bridge na 1,9–2,9 GHz. CPU podporuje Hyper-Threading a jde tak o virtuální čtyřjádro. V čipu najdeme integrovanou grafiku Intel HD Graphics 4000 s 16 shadery. Máme tu 4 GB pamětí DDR3 na 1333 MHz ve dvoukanálovém zapojení. 

 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1

Úložištěm je 128GB SSD, Toshiba THNSNF128GMCS.

    Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1

Výkon

Hardware je na tablet dost nadstandardní, a to dokonce i použitý procesor Ivy Bridge. To se samozřejmě projevilo na rozměrech a chlazení (více v dalších kapitolách), nicméně na nedostatek aplikačního výkonu si není třeba stěžovat. Nejvíce potěší potom solidní model SSD.

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Procesor Core i5-3437U už máme pečlivě proměřený v jiném notebooku. Uváděné výsledky jsou získané na ultrabooku Toshiba Portégé Z930, u ToughPadu FZ-G1 jsem provedl srovnávací test v CineBenchi R11.5, abych si ověřil, že je výkon konzistentní.

x264 benchmark HD 3.0

x264 benchmark testuje výkon procesoru při převodu videa v rozlišení 720p s použitím kodeku x264.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3. Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Testy CPU: fotografie a rendering

Zoner Photo Studio 15 64-bit

V populárním editoru fotografií, Zoner Photo Studiu ve verzi 15, jsem dávkou upravoval padesát 8Mpx fotografií s kompresí JPEG 99. Použil jsem čtyři filtry:

  • Upravit barvy (automatický kontrast)
  • Automaticky vylepšit
  • Odstranit šum
  • Pokročilá změna rozlišení (1024 × 768 px)

Automatické zálohování obrázků jsem vypnul.

Cinebench R11.5 64-bit

Starší verze benchmarku výkonu v Cinema 4D. Výsledek při renderingu na jediném jádru uvádíme spíše jako teoretickou zajímavost.

Nově měříme vše i v Cinebenchi R15 (níže).

Testy CPU: šifrování a komprese

TrueCrypt 7.1a

Testy pochází z integrovaného benchmarku (Tools, Benchmark), velikost bufferu nastavena na 500 MB. Výsledek je průměr šifrování a dešifrování, započítáváme průměrnou rychlost všech osmi dílčích testů.

 

WinRAR 4.20 64-bit

Používám zabudovaný benchmark (ALT + B) se zapnutou volbou multithreading.

Testy úložiště, PCMarky

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1  

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

Panasonic ToughPad FZ-G1

 

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

Panasonic ToughPad FZ-G1

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Tablet má odnímatelný akumulátor s kapacitou 45 Wh. Vestavěný hardware v kombinaci s Windows 8 je ale poměrně žravý a výdrž tak činí necelých 5 h.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, jas ~120 cd/m2): 4:48 h

Core i5-3437U má TDP 17 W a není stavěný na pasivní chlazení. V tabletu tak najdeme malý chladící okruh s drobným větráčkem. Pozitivní je, že procesor nešetří s TDP, nethrottluje a teploty na jádře se nedostanou ani na 80 °C.

Chladič je ale bohužel opravdu extrémně hlasitý. V klidu je tablet jasně slyšet, v zátěži se potom rozjede, že by 17,3" herní notebooky mohly závidět. Vzhledem k výhradně outdoorovému použití to nemusí být nutně na škodu, ale pokud byste měli tablet používat v zásadně tichém prostředí, nemohu jej doporučit.


Tablet při běžném provozu zůstává příjemně chladný, po delší zátěži se trochu zahřeje spodní část základny.

Panasonic ToughPad FZ-G1
Panasonic ToughPad FZ-G1 v zátěži

Zvuk

Na zadní straně tabletu je jeden malý monoreproduktor. Umí hrát docela hlasitě i relativně čistě, hudební zázraky ale nečekejte. Na pracovní použití a signály nicméně stačí.

 

Software

Operačním systémem je tu Microsoft Windows 8.1 v 64-bitové verzi. Předinstalována je pak řada programů, například Dashboard - nástrojová plocha, případně speciální nástroj pro ovládání kamer. Více ve screenshotech:

Panasonic ToughPad FZ-G1

Panasonic ToughPad FZ-G1

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Panasonic ToughPad FZ-G1 je rozhodně velmi zajímavý přístroj se spoustou nevídaných kvalit. Hodnotit jej procentuálně je dost těžké, přeci jen podobná sorta tabletů není příliš k vidění. Shrňme si ale fakta:

ToughPad FZ-G1 je extrémně odolný tablet. Nejen proti pádům téměř ze dvou metrů, nárazům a otřesům, ale i prachu a vodě, a to vše certifikováno podle normy IP65. Zpracování je velmi pevné a odpovídá výše zmíněnému. Na rozdíl od „skleněných“ tabletů vám asi nehrozí, že byste rozbili displej, a přesto je přístroj vícedotykový a kapacitní.

Panasonic ToughPad FZ-G1
Panasonic ToughPad FZ-G1

Musíme také zmínit velice silné podsvícení IPS panelu regulované poměrně chytrým čidlem. Nebo přítomné dvě slušné kamery a laserový skener QR kódů. K outdoorovým funkčnostem se přidá i řemínkový úchyt na zadní straně. Ten můžete nasadit na ruku, případně z tabletu odepnout.

A co se moc nepovedlo? No – možná bychom ocenili o nějaký port více, ale to jde řešit adaptéry. Navíc je třeba mít na mysli, že využití bude záviset na aplikacích, protože samotné Windows 8.1 stále nejsou úplně doladěné pro snadné ryze dotykové ovládání. Ale velké zápory tu jsou vlastně dva. Jedním je neskutečně hlučné chlazení a druhým je cena, která i s přihlédnutím k smluvním nabídkám vyráží dech.

Panasonic ToughPad FZ-G1
Panasonic ToughPad FZ-G1

S přihlédnutím k tomu, co by šlo udělat technologicky lépe, uděluji ToughPadu FZ-G1 hodnocení 85 %. Nevídaně zpracovaný kus hardwaru má funkce, které jinde nenajdete. Šlo by to ale tišeji a nejspíše i mnohem levněji. Připomínám, že momentálně je na trhu verze s procesorem Haswell.

Plusy / mínusy
  odolnost proti pádům, nárazům, prachu a vodě s certifikací IP65
  extrémně pevné zpracování
  kvalitní displej s výtečným podsvícením
  dvě slušné kamery a skener QR kódů
  praktický odepínatelný držák na zadní straně
  velmi vysoká cena
  velmi hlučné chlazení
Cena smluvní, cca. 62 990 Kč (vč. DPH)
Hodnocení: 85 %

 

Specifikace

Panasonic ToughPad FZ-G1
displej 10,1" (1920 × 1200 px), lesklý IPS, dotykový, 224 dpi
procesor Intel Core i5-3437U na 1,9 GHz (2,9 GHz Turbo), 2/4 jádra, TDP 17 W
grafický čip Intel HD Graphics 4000 (integrovaná)
RAM 4 GB DDR3 1333 MHz
úložiště 128GB SSD
optická mechanika
akumulátor 45 Wh
rozměry a hmotnost 270 × 188 × 19+ mm, 1,1–1,3 kg
OS Windows 8.1 Pro
Rozhraní
sítě 802.11n Wi-Fi (Intel), Bluetooth 4.0, Sierra WWAN
USB 1× USB 3.0
čtečka karet
výstupy na monitory HDMI
další 2× webkamera, 1× 3,5mm jack, laserová čtečka QR kódů, konfigurační port
Cena smluvní (základní 62 990 Kč)

Galerie fotografií, screenshoty

Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1

KL24

 

Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1 Panasonic ToughPad FZ-G1

Byl pro vás článek přínosný?