Hlavní navigace

Panelové prostředí pro aplikace ve Windows žije. Možná si ho brzy osaháme

22. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Co by mohlo pomoci efektivní práci? Pro multitasking se osvědčilo panelové rozhraní, které by se mohlo stát univerzálním prvkem ve Windows.

Před pár dny jsme mohli vidět, jak zhruba chce Microsoft přepracovat vyhledávání ve Windows 10. To by po mírných iteracích již přidaných funkcí byl příjemný čerstvý vánek. Mnohem zásadnější změnou by ale bylo obohatit uživatelské prostředí o nový univerzální prvek využitelný prakticky v libovolném okně. O čem je řeč? Na světlo světa díky notoricky známé Chodící kočce probublal snímek potvrzující, že Microsoft pracuje na panelovém prostředí. O tom se již v minulosti hovořilo – v dubnu jsme se dozvěděli, že Microsoft experimentuje s funkcí, jež přidá panely do každého okna, tj. nejedná se o funkci, kterou by musel od základu naprogramovat sám autor či autorka aplikace. https://twitter.com/h0x0d/status/933116000626622466 Již dlouhé roky komunita vytváří různé nástroje, jejichž cílem je vytvořit panelové prostředí v Průzkumníku. Patří k nim i Clover nebo QTTabBar. Řešení chystané v Redmondu ovšem přesáhne hranice Průzkumníka. Podle Mehedi Hassana Microsoft projekt interně nazývá prostě a výstižně Panely pro webové stránky v každé aplikaci

Přetažením je bude možné přesunout do nového samostatného okna. Podle Hassana by mělo jít v oknech otevírat dokonce přímo panely s webovými stránkami. Chodící kočka ale naznačuje, že jen jeden panel bude patřit samotné aplikaci, další budou určené vždy pro práci s webem. Budeme se muset nechat překvapit.

Podporovány by automaticky měly být univerzální aplikace, podpora klasických aplikací pro prostředí Win32 zatím není jistá. Průzkumník sice k těmto programům patří, pokud do něj však Microsoft bude chtít podporu implementovat, patrně mu v tom nic nebrání. Přitom podpora pro klasické programy třetích stran být dostupná nemusí.

Buď jak buď, to zatím nevíme.  Dobrá zpráva zní, že zatímco na jaře jsme byli od příchodu panelového prostředí ještě dost vzdáleni, teď jsme mu už dost blízko. Panely bychom si v rámci programu Windows Insider mohli osahat již za pár týdnů, pokud Microsoft pokusy nevzdá.