Hlavní navigace

Panelové prostředí z Redstonu 5 zmizelo, Edge si lépe přizpůsobíte [Windows Insider]

2. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews
Poslední dvě sestavení Windows 10 dohromady nabídla mnoho novinek. O jedné funkci už ale bezpečně víme, že se jí na podzim nedočkáme. Byla odložena a na čas vyřazena z testování.

Pojďme si opět po pár týdnech zrekapitulovat, co se odehrálo ve Windows 10 Insider Preview. Poslední rekapitulace se týkala sestavení 17677, 17682 a 17686. Od té doby Microsoft stihl vydat Windows 10 Insider Preview Build 17692 a 17704 pro kanály Skip ahead a Fast ring. Druhé jmenované sestavení je jen pár dní staré a došlo v něm k významné změně. Vezměme to ale popořadě.

Windows 10 Insider Preview build 17692

Z hlavních novinek musím zmínit klávesnici podporující psaní klouzáním prstem po obrazovce. Microsoft ostatně nekoupil SwiftKey pro nic za nic. Redmondští přitom podobnou klávesnici přidali už do Windows Phone 8.1. Na pohled klávesnice vypadá stejně jako doposud, změna se ovšem odehrála pod povrchem. Nová klávesnice ve Windows 10 využívá technologii zmíněné aplikace Swiftkey.

Mimochodem, nástup chytré klávesnice založené na SwiftKey do Desítek byl spatřen už před rokem. Microsoft si tedy dává na čas. Čeština ani slovenština zatím podporovány nejsou.

alt="Microsoft hodlá zužitkovat technologii klávesnice Swiftkey (foto: Microsoft)" width="913" height="600"> Microsoft hodlá zužitkovat technologii klávesnice Swiftkey (animace: Microsoft)

Efekt průsvitnosti dorazil do kontextových a dalších nabídek, zatímco předělané vyhledávání zobrazuje odkazy ke stažení aplikací. Herní režim obsahuje nové možnosti pro zlepšení výkonu při hraní, Herní panel přidává ovládání audia a umožňuje sledovat při hraní počet snímků za sekundu a další indikátory. Díky posuvníku snadno zvětšíte či zmenšíte text v systému a aplikacích.

Nové možnosti dorazily do Předčítání, nástroj Inteligentní úložiště pak podporuje další oblast, kterou může automaticky čistit. Jedná se o soubory stažené z OneDrivu na vyžádání. Pokud si jich určitý počet dní nevšimnete, budou opět dostupné jen v cloudu. Více informací o Windows 10 Insider Preview build 17692 najdete na blogu Windows Experience.

Pokud nějaký program nemáte nainstalovaný, vyhledávání se vám bude snažit vás co nejrychleji dostat ke stažení Pokud nějaký program nemáte nainstalovaný, vyhledávání se vám bude snažit vás co nejrychleji dostat ke stažení

Windows 10 Insider Preview build 17704

Panelového prostředí se letos nedočkáme

Zásadní změna v nejčerstvějším sestavení je jako již tradičně pohřbena v rozsáhlém příspěvku skoro na konci tak, že ji snadno přehlédnete. Microsoft z Redstonu 5 odebral panelové prostředí, jež testuje od minulého roku. Tím pádem podzimní vydání Desítek definitivně přichází o nejzásadnější vylepšení, ačkoli vždy existovala nemalá šance, že funkce včas dokončena nebude. Sám Microsoft ostatně v poslední době novinky už nespojuje s konkrétním verzemi Windows.

Slib tak neporušil. Jak dříve řekl: až bude funkce hotová, tak se jí dočkáme. Což je ideální přístup. Na panelovém prostředí se stále pracuje a s ohledem na to, o jak zásadní změnu koncepce prostředí půjde (a jak nedopečené byly některé dřívější novinky v Desítkách), je dobře, že panelové prostředí (Sets) nebude uvolněno předčasně, pokud se na to Redmondští sami necítí.

Office v kanále Insider podporuje panelové prostředí Office v kanále Insider podporuje panelové prostředí

Naopak předvádí zdravou sebereflexi. Za posledních pár měsíců se panely v Desítkách zlepšily jak po estetické stránce, tak z hlediska funkcionality. Odebrání z Redstonu 5 (1809) naznačuje, že se Microsoft pomalu začíná soustředit na finalizaci této verze Windows 10. Mezitím bude na základě zpětné vazby panelové prostředí ladit. Chce se dále soustředit na podobu prostředí a na integraci s Office a Edgem. Tak snad příští rok na jaře.

Více modifikovatelný Edge

Kromě toho, že betaverze Edge teď bude v ikoně aplikace v programu Windows Insider označena patřičným štítkem, Microsoft pokračuje ve zlepšování uživatelského prostředí prohlížeče. Hlavní nabídka přepracována už minule, teď ale došlo na další úpravy – a hlavně na nastavení aplikace. Vyberete si, co se má zobrazovat na hlavní nástrojové liště.

Nastavení už není úzký a nepřehledný postranní panel. Je teď širší a strukturované do logických oddílů. Lišta s panely získala vizuální efekt pro zdůraznění hloubky, takže aktuálně vybraný panel více vynikne. Edge dále umožňuje spravovat automatické přehrávání videí. Můžete jej globálně povolit nebo zakázat, případně udělíte výjimky jen pro weby, kde o automatické přehrávání stojíte.

Edge si více přizpůsobíte, nastavení i hlavní nabídka jsou přehlednější Edge si více přizpůsobíte, nastavení i hlavní nabídka jsou přehlednější

Můžete si také vybrat kompromisní předvolbu, kdy bude přehrávání povoleno pro média, která se začnou přehrávat s vypnutým zvukem. Neměly by vás tak už překvapit hrající weby na pozadí. I v případě povolení ale bude platit, že panel musíte nejprve zobrazit, teprve poté v něm bude umožněno automatické přehrávání.

Co se děje s některými integrovanými nástroji

Více novinek doznal Skype, o tom bude řeč v samostatném příspěvku. V jádru jde o to, že došlo k výměně dosavadní univerzální aplikace za klienta, jenž byl dosud dostupný jen pro Windows 7 a 8.1. Ke kroku došlo ve snaze sjednotit vývoj. Více možností poskytuje také nástroj Diagnostic Data Viewer. Microsoft opět zdůrazňuje, že se snaží o transparentnost při sběru uživatelských dat.

Nástroj teď umožňuje filtrovat hlášení o problémech se stabilitou. Když jsme u těch nástrojů, Microsoft pracoval na novém nástroji pro pořizování snímků obrazovky (aktivujete ho mj. zkratkou Win+Shift+S). V tuto chvíli nás však ujistil, že starší, byť stále funkční nástroj Výstřižky se v podzimním vydání stále nacházet bude. Někdy v budoucnu k jeho odstranění dojde.

Výstřižky teď ukazují upozornění, že byste se raději měli přeorientovat na nový nástroj, protože budou časem odebrány Výstřižky teď ukazují upozornění, že byste se raději měli přeorientovat na nový nástroj, protože budou časem odebrány

Microsoft dále vytvořil úplně novou aplikaci Font Maker pro vytváření vlastních setů písem. Pro ni ale zatím platí, že podporuje pouze angličtinu, tudíž v ní nevytvoříte všechna písmena z naší abecedy. Protože v předchozím sestavení Microsoft vyměnil jádro inteligentní jádro klávesnice za to ze Swiftkey, ukazuje klávesnice dobře známé statistiky psaní.

Další drobnosti

Z dalších novinek zmíním automatické zesvětlení videa v prostředí, kde vás obklopuje hodně světla. Pokud vás např. slunce štědře zalévá svými paprsky, Windows využije integrovaný senzor k tomu, aby podmínky detekoval a video zesvětlí, aby bylo lépe viditelné. Kdyby vám funkce nevyhovovala, můžete ji vypnout. Kvůli špatné kalibraci senzoru funkce zatím nemusí vždycky přinést dobré výsledky, upozorňuje Microsoft.

April Update přinesl balíky písem ve Storu, odkud je mohl instalovat kdokoli i bez správcovského oprávnění. V takovém případě se písmo neinstaluje globálně všem, ale jen v rámci daného účtu. Ke stejné změně došlo u písem z jiných zdrojů. Pokud nemáte správcovské oprávnění, písmo můžete nainstalovat jen pro svůj účet. Možnost globální instalace ovšem nezmizela.

KL24

Nabídky také postupně získávají efekt průsvitnosti, byť zatím nebyl aplikován na všechny Nabídky také postupně získávají efekt průsvitnosti, byť zatím nebyl aplikován na všechny

Kosmetické změny se dotkly Centra zabezpečení, kde např. v nové sekci uvidíte bezpečnostní aplikace třetích stran. Správce úloh obsahuje dva nové sloupce pro sledování spotřeby elektrické energie a zhodnocení energetické náročnosti procesů a aplikací. Dalších zlepšení si všimnete ve Windows Mixed Reality nebo Vypravěči. Ke hlavním novinkám je to ale všechno.

Pokud vás zajímají kompletní seznamy změn, ale také známých a opravených chyb (ty jsou tentokrát skutečně rozsáhlé), zamiřte na blog Windows Experience.

Byl pro vás článek přínosný?