Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Pasivně chlazený Radeon HD 3870. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 30. 3. 2008 16:38

    Lukáš Fiala (neregistrovaný)

    Proč by jádro z poloviny 90. let nemohlo odpovídat dnešním požadavkům? Drtivá většina dnešního softwaru napsaného/zkompilovaného pro x86 platformu na tom půjde spustit - problémy budou jen s programy, které potřebují MMX, SSE, případně AMD64. Výkon se nažene vyšší frekvencí - přeci jen jsme dnes už dál než u 350nm nebo 250nm postupu. A hlavně, Atom si neklade za cíl být nějak úžasně výkonný, on míří někam mezi ARM-based procesory a VIA C7.


    No a k té poznámce o nákladech na R&D - nevlastním akcie žádné konkurenční firmy, takže nemám důvod Intelu závidět dobrý tah. Pokud je pravda, že Atom používá in-order execution, pak si myslím, že navrhnout takový procesor je snažší a tudíž méně nákladné, než stál třeba vývoj výpočetního jádra architektury Core - s výkonnou FPU, jednotkou pro SSE, propracovaným "front-endem" (přeskupování instrukcí pro out-of-order execution, predikce větvení kódu, micro-fusion/macro-fusion... zkrátka věci, které předpokládám, že Atom nemá) a tak dál.