Hlavní navigace

Patenty Applu: chytré kolo, dotykový iMac a technologie z Terminátora

25. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chytré iKolo

Tachometry, cyklopočítače, to je historie. O spojení s mobilním telefonem se zřejmě jako první pokoušel Siemens se svým outdoorovým modelem M65, do kterého jste nahráli speciální aplikaci v Javě a připojili k držáku. Jenže s GPS bude takové měření přesnější a chytrý operační systém si může dolovit mnohem lepší softwarovou část.

Apple získal patent na chytré kolo, do kterého se připojí iPod Touch nebo iPhone. Nečekejte pouze zobrazování rychlosti, Apple mluví o sociálních funkcích. Dvě a více takových kol spolu mohou komunikovat. Cyklisté si mohou navzájem porovnávat své výkony, pokud kolem vás projede Lance Armstrong, třeba systém nahlásí, že se máte chytnout někoho jiného.

Apple   iBikeApple iBike? zdroj: PatentyApple

Ale využití je více. Stejný způsob lze aplikovat na další dopravní prostředky, ale také na chůzi či běh. S dalšími připojenými senzory může iPhone měřit životní funkce, tep apod.

Tekutý kov jako z Terminátora

Na začátku srpna Apple uzavřel dohodu se společností Liquidmetal Technologies. Už název firmy odkazuje na tekutý kov, co přesně to znamená? Firma se zabývá výrobou a výzkumem speciálních slitin, které mají podobnou strukturu jako sklo (někdy se také označují jako tekutá/kovová skla), není totiž krystalická ale amorfní.

Liquidmetalzdroj: Liquidmetal

Díky tomuto složení je slitina (používá zirkon nebo titan) odolnější proti poškrábání, 1,5× tvrdší než nerezová ocel (navíc s nižší hmotností), 2,5× pevnější než běžné slitiny titanu. Také má vysokou tepelnou a elektrickou vodivost a nízký bod tání, takže že lehce zpracovává. Nejde bohužel o levnou záležitost a v dohledné době se nejspíš nedočkáme odolnějších šasi přístrojů od Applu. Už jsme se však s touto slitinou setkali u luxusních telefonů Vertu. Ale Apple už také jednou ve svých telefonech Liquidmetal použil. Údajně jsou z toho materálu vyrobeny plíšky na vytahování micro SIM karty v iPhonech 4. (viz CultOfMac).

Odemykání gestem

Po třech letech získal Apple důležitý patent, kterým možná ohrozí další výrobce na trhu. Funkce „slide to unlock“ – odemykání klávesnice táhnutím prstu se dnes nachází na téměř všech značkách chytrých telefonů, systém Android 2.1 a vyšší si jej také osvojily. Ty tam jsou doby mačkání hvězdiček a křížků, gesto je jednoduché a přesto dobře funkční.

Slide to unlockzdroj: TUAW

Druhým významným patentem, který se mezitím stačil rozšířit, je náhled písmen u virtuální klávesnice. Užitečná funkce zejména pro menší displeje a velké prsty. Pokud omylem klepnete na vedlejší znak, táhnutím na do správné polohy se písmeno změní v náhledu, po uvolnění se zapíše.

Oba tyto patenty si bude Apple hlídat. Buď ostatní zaplatí licenční poplatky, nebo hrozí žaloba.

iMach Touch?

Další patent zatím není uznán, ale jeho návrh se objevil na internetu. Apple bude možná vyrábět Macy s hybridním ovládáním – jednak pomocí klávesnice, myši a trackpadu, jednak dotykovou vrstvou na displeji. Polohovatelný stativ nebo i displej notebooku by při určitém sklonu mohl přepnout ovládací rozhraní systému na „dotykově přijatelnější“ variantu.

iMac Touch
zdroj: PatentlyApple

Zatím můžeme hádat, jestli se přepne jen GUI systému, nebo naběhne třeba nový hardware založený na architektuře ARM a mobilním iOS. Dotykový Mac OS X tady ještě nebyl, Microsoft s Windows 7 i nové linuxové distribuce už na ovládání dotyky dost sázejí. Jenže něco jiného je dostupná funkce v systému a něco jiného pak samotné ovládání. Zde to v případě Windows 7 stále není ideální a Mac OS může v budoucnu podobnou funkcí zabodovat.

CS24

Další patentové nápady z jablečného světa můžete sledovat na PatentlyApple.com.

Zdroj: Xbit Labs, Apple Insider, Liquidmetal, PatentlyApple, The Unofficial Apple Weblog,