Hlavní navigace

Path: sociální síť jen pro rodinu a přátele

15. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před chvílí oficiálně odstartovala další z řady sociálních sítí, která je ale přece jen v něčem výjimečná. Path, jejíž podtitul zní The Personal Network (osobní síť) je totiž zaměřena pouze na osoby vám nejbližší. V pravidlech je vymezeno, že můžete mít pouze 50 přátel. Protože více lidí nepotřebujete.

Toto číslo vychází se studie oxfordského profesora Robina Dunbara, který tvrdí, že lidský mozek neustojí více než 150 sociálních vazeb najednou. A pokud máte 5 opravdu blízkých lidí, další 20 kamarádů a známých, padesátka je tou správnou hranicí pro počet lidí, které necháte nahlížet do svých životů. Je to okruh lidí, kteří vám věří a kterým věříte vy.

PathSíť má prozatím klient pouze pro iOS, zdroj: Path

V Path nejsou vaše kontakty ani přáteli (Facebook) ani followeři (Twitter), ale jedinou funkcí je tzv. „See“ (vidět). Oni totiž vidí život vašima očima.

Path jinak zřejmě nabízí naprosto běžné možnosti jako statusy, komentáře nebo vkládání fotografií. Funguje v mobilním klientu na iOS, ale také ve webovém prohlížeči. Registrace mi bohužel v době psaní novinky nefungovala.

Na této síti jsou zajímaví její zakladatelé: je jím bývalý senior platform manager z Facebooku Dave Morin a spoluzakladatel Napsteru Shawn Fanning. V oblasti internetových služeb tedy zkušené osoby.

MMF24

Jestli hledáte sociální síť pro „asociály“, možná vás zaujme právě Path, i když u nás (možná ani ve světě) se asi příliš nerozšíří. A co si vůbec myslíte o lidech, kteří na Facebooku budují základnu 200+ přátel? Pustíte si tolik lidí do vašeho soukromí i v offline životě?

Zdroj: Path (via Mashable)