Hlavní navigace

Patriot: nejlepší HD přehrávač na trhu?

1. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

V historii vždy platilo, že specializovaní výrobci AV techniky byli v uvádění novinek z počítačového světa vždy pozadu. S rozvíjením internetu si uživatelé postupně nacházeli cestu okMP3 zvuku, později video v MPEG-4 ASP (to co mohou produkovat XviD a DivX, tedy většina seriálových nebo DVD ripů). Dnešní dobu ovládá vysoké rozlišení, MKV (Matroska) kontejner a nejpoužívanější videoformát MPEG-4 AVC (H.264, ten zase vyrábí třeba populární x264 a další využívající tutéž knihovnu) je opět nejdříve v rukou méně známých firem jako eGreat nebo Popcorn Hour.

V poslední době lze ale pozorovat nový trend, kdy tuto oblast začínají okupovat společnosti známé spíše z počítačů. Nepočítáme-li univerzály jako Pioneer, Samsung, LG, Sony…, objevují se Full HD přehrávače především mezi výrobci HDD a jiných paměťových zařízení. Western Digital už má slušně zaběhnutou řadu WD TV (nový WD TV-2 znáte?) a Seagate boduje s FreeAgent Theater, přičemž neplatí, že by jejich přehrávače nutně využívaly i pevné disky.

Poslední novinkou je Patriot Box Office. Patriot známe především jako producenta operačních pamětí nebo flash klíčenek. Model s celým jménem PCMPBO25 je postaven na čipsetu Realtek 1073, který využívají i jiné podobné přístroje. Výrobce veškerou elektroniku ukryl do malého těla (14,5 × 14 × 3,8 cm). Vepředu jsou umístěny signalizační diody a jeden USB port. Zadní strana je bohatší: dvojice stereo cinch konektorů pro analogové audio, žlutý cinch pro kompozitní video, digitální zvukový S/PDIF, HDMI 1.3a, dvojice USB (jeden ve verzi mini) a RJ-45 pro Ethernet. Vzadu se nachází i hlavní vypínač, zdířka pro napájení a šroubky pro rozmontování přístroje.

Šroubky jsem nezmínil pro nic za nic, velkou výhodou je možnost instalace vlastního SSD nebo HDD, vevnitř je 2,5" pozice pro úložné zařízení SATA. Dost ale hardware, co nabízí software? Přehrání videa je dle specifikací opravdu bohaté. U všech formátů se píše o podpoře rozlišení 1080p, jen Real Video 720p. Výhodou je přehrávání ISO obrazu i přímo datových souborů DVD nebo Video CD. Blu-ray v ISO asi možný není (není problém dopsat podporu do firmware)

  • MPEG-1 (.mpg, .mpeg, .dat)
  • MPEG-2 (.mpg, .mpeg, .vob, .iso, .ifo, .ts, .tp, .m2ts)
  • MPEG-4 ASP (.mp4, .avi, .mov, .mkv)
  • MPEG-4 AVC (.mkv, .ts, .avi, .mov, .m2ts)
  • WMV9 (.wmv)
  • H.263 (.flv)
  • Real Video 8/9/10 (.rm, .rmvb)

Patriot Box Office si dále poradí se zvukovými formáty MP3, WMA, Real Audio, DD a DTS. Externí titulky pak SRT, SUB, SSA, IDX, hovoří se o UTF-8 kódování. Doufám, že výrobce nezapomněl na naší diakritiku a kódování Windows-1250 nebo ISO 8859-2. Výhodou je i streaming videa přes 100megabitovou síťovku, volitelně půjde doplnit i USB Wi-Fi.

MMF24

Na LegitReviews si můžete přečíst i dva týdny starou (pochvalnou) recenzi, ve které naleznete i bohatší fotogalerii včetně vnitřností přístroje. Přehrávač se už nějakou dobu nachází i na našem trhu, například Alza.cz jej nabízí za 2500 Kč s DPH. Teoreticky se jedná o možná nejlepší přehrávač v dané kategorii a cenové relaci.

Zdroj: Patriot, Computer Base

Autor článku