Hlavní navigace

Patriot Warp SSD vs. Intel X25-M vs. pevné disky

24. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rychlíci pro data se představují, testovací sestava

Patriot Warp v2 SSD, 64 GB

přesný název: PE64GS25SSDR
testovaný firmware: 02.10104
webová stránka produktu: Patriot Memory

Warp v2 se vyrábí ve třech provedeních (32, 64, 128 GB) a patřil delší dobu mezi cenově zajímavé SSD s dobrými udávanými parametry. Přístupovou dobu ve zlomcích milisekund se honosí všechny SSD, ale ne zase tak úplně všechny umí 175 MB/s pro čtení a 100 MB/s pro zápis. Než jsem stačil Warp v2 otestovat a zrecenzovat, dostal disk status doprodejového zboží. V dubnu totiž Patriot Memory ohlásila uvedení Warpu v3, který se pyšní čtením 240 MB/s a zápisem 160 MB/s. Nevadí, alespoň v době recenze máte možnost Warp v2 koupit za výhodnější cenu a tento disk zastoupí cenově dostupné SSD v našem srovnání.

Další parametry Warpu se nijak nevymykají standardním SSD: 2,5" formát, 91 g, podpora RAID 0,1 a 0+1, rozhraní SATA 1,5 i 3 Gb/s. Při napětí 5 V ale výrobce udává na SSD docela vysoký odběr proudu: 280–330 mA. Další zajímavosti o tom, kolik gé přežije Warp při nárazu, jakou má kontrolu správnosti dat či MTBF najdete už v soupisu parametrů na odkazu výše.

Warp

Intel X25-M, 80 GB

přesný název: SSDSA2MH080G1GN
testovaný firmware: 8500
webová stránka produktu: Intel

X25-M patří do mainstreamové řady SATA SSD Intelu, to však vůbec neznamená, že by to byl disk průměrný. Jak dokáže Intel naložit s levnějšími MLC (Multi-Level Cell) NAND Flash čipy uvidíte koneckonců na následujících stránkách. U X25-M Intel udává rychlost čtení 250 MB/s a 70 MB/s, patříte-li mezi opravdu bohaté, má pro vás Intel extrémní sérii: X25-E s SLC NAND Flash čipy umí čtení/zápis na hodnotách 250/170 MB/s a hodí se především pro náročné úlohy jako rychlé čtení z databáze (Intel uvádí 35 000 IOPS u čtení 4kB dat a 3300 IOPS u jejich zápisu). Ale už zpět k X25-M.

Ten se vyznačuje také minimální spotřebou: 150 mW při aktivitě a 60 mW v idle (aktivní X25-E si vezme až 2,5 W, v idle pak 0,6 W). Bez zajímavosti není také jeho 1,8" provedení označované jako X18-M. X25-M podporuje SATA 2.6, S.M.A.R.T a NCQ. Právě NCQ je u SSD Intelu takovou zajímavostí, neboť tato technologie byla vytvořena pro pevné disky. Zatímco Native Command Queuing u HDD snižuje latenci otáčení ploten, u SSD X25 dle slov Intelu snižuje latenci způsobenou (pomalým) počítačem, k němuž jsou (rychlé) SSD Intel připojeny. Jak přesně technologie pracuje, to nevím, je ale realizována za pomocí zásobníku na frontu 32 požadavků. Zajíma-li vás útroby tohoto SSD, prohlédněte si komentované fotografie na TechReportu.

X25-M

Western Digital VelociRaptor VR150, 74 GB

přesný název: WD740HLFS
testovaný firmware: 01G6U0
webová stránka produktu: Western Digital

S VelociRaptorem jste se v jeho verzi s nejvyšší kapacitou (300 GB) na stránkách EHW setkali (viz recenze VelociRaptora VR150 300 GB – WD3000GLFS). Určitě tedy dobře víte, že se jedná o nejrychlejší pevný disk současnosti a nic na tom nemění ani relativně malá kapacita na plotnu (150 GB) či cache (16 MB). VelociRaptor totiž používá formát 2,5", plotny jsou tak menší a na hustotě zápisu nikterak neztrácí. A o WD je známo, že její firmware umí s 16 MB vyrovnávací paměti pevných disků pracovat velmi dobře. Krom toho má VelociRaptor hned dva procesory pro vyřizování požadavků a řízení disku (to samé platí ještě pro Caviary Black) a hlavně 10 000 ot./min.

VelociRaptora můžete pořídit v několika variantách, já jsem otestoval verzi s chladičem IcePack, která z něj udělá v podstatě 3,5" disk. O disku s kapacitou 74 GB stránky Western Digital mlčí, můžeme si tak jen logicky odvodit, že disku pro tuto kapacitu stačí jediná plotna a hlavička.

WD740HLFS

Testovací sestava

Z testovací sestavy by možná stačilo uvést operační systém a jižní můstek (ICH10R). Zbývá snad jen podoktnout že určitou úlohu ve výsledcích aplikačních testů sehrál i procesor, subjektivní testy hlučnosti probíhají při zastavení všech větráků v počítači kromě toho ve zdroji. Šasi skříně Cooler Master Centurion 5 zase slouží jako chlazení disků a ovlivňuje tedy teplotní testy.

Aplikační testy: PCMark Vantage

Aplikační testy: PCMark05

Aplikační testy: FC-test

V FC-Test jsem měřil pouze čas nutný k vytvoření dat určitého typu na každém z pevných disků.

HD Tach 3, Sandra 2009.SP1

Nová Sandra má možná nejlepší test přenosových rychlostí disků pro Windows Vista 64-bit, je ale potřeba testy provádět vícekrát (první průchod zpravidla dá nižší výsledek než ty další).

Měření náhodné přístupové doby zápisu dělá čest svému názvu.

CrystalDiskMark 2.2, HD Tune 2.55

CrystalDiskMark 2.2 je zajímavý svým měřením přenosových rychlostí pro malé bloky dat (512 kB a 4 kB).

Testy přenosových rychlostí HD Tune verze 2.55 nejsou v prostředí Windows Vista a disky v AHCI režimu příliš spolehlivé, při formulování verdiktu k nim nepřihlížím.

 

Verdikt, cena za 1 GB

Jelikož hlučností ani zahříváním se není třeba u SSD nikterak zabývat, rovnou se podíváme na cenový kontext. V tomto bodě výkonnostní extáze tak trochu končí a začíná vystřízlivění. SSD ještě pořád jsou vzhledem ke své malé kapacitě pořádně drahé. Základní verze VelociRaptora cenou za gigabajt rovněž neoslní, srovnání levnějšího ze dvou SSD Intelu s takovým velmi slušným HDD jako Samsung F1 (1 TB) vyznívá až neuvěřitelně: 161,4 Kč za gigabajt vs. 2,2 Kč za gigabajt (73,4×).

Summary

Verdikt

SSD už dávno nejsou v plenkách. Když bych se ohlédl na přesně před rokem dělaný test disků Hitachi, v němž se objevil také SSD od společnosti Hama, musím toto odvětví označit za zřejmě se nejrychleji rozvíjející v oblasti PC komponent. Tehdy jste za nekřesťanských 16 000 Kč dostali 32GB šneka, jehož jedinými přednostmi byly nízká přístupová doba a nulová hlučnost. Nízké přenosové rychlosti a tragický firmware jej dělal pomalejším než většinu 2,5" mobilních pevných disků. Ano, Hama byla i v té době příkladem opravdu nevýhodného SSD, ale i tak...

Dnes za 4000 Kč pořídíte 64GB SSD od Patriotu a že si ocházející generace Warpu nevedla vůbec špatně, to jste viděli asi sami. Při většině úloh se dal tento dnes průměrný SSD označit za výrazně rychlejší než 10 000otáčkový VelociRaptor. Kapacita 64 GB stále není nic moc, ale na systém s programy to bude povětšinou stačit, mnohým majitelům notebooků pak možná i pro další nutná data.

Aktualizace: Srovnání neobsahuje pro SSD kritický test náhodných zápisů malých bloků (4K, byť něco odhaluje už CrystalDiskMark a FC-Test), který by odhalil, že řadič v Patriotu Warp v2 (JMicron JMF602) má nevalný výkon způsobující při použití jako systémového disku a určitých situacích jev zvaný SSD stuttering (na který upozorňuje jeden ze čtenářů pod článkem). Tento SSD a všechny další s JMF602 (například OCZ Solid) nedoporučuji ani za relativně nízkou cenu.

SSD Intelu je už jakoby z jiné planety – a to se pořád bavíme o pomalejší mainstreamové verzi X25-M používající MLC čipy. PC používající takový disk jako systémový zřejmě pocítí v nemálo případech pořádný kopanec, o notebooku ani nemluvě. X25-M sice koupíte přeznačen jako Kingston M Series za už přece jen rozumnějších 9500 Kč, i to je ale za 80 GB pořád hrozně moc. X25-M tak stále oslovuje ty, kdo cenu takového disku utopí v ceně špičkového notebooku, nebo jej opravdu využijí při náročných pracovních úlohách. Nezbývá než doufat, že zlepšující se konkurence donutí takové SSD prodávat za zajímavější ceny, je to totiž něco, co může násobně rozšířit jedno z úzkých hrdel PC.

Intel X25-M je typickým produktem, pro který se výborně hodí naše ocenění We want it! – moc bychom to chtěli (ale je to tedy dost drahé). Nezbývá než jej tomuto skvělému produktu udělit a přát si prudce klesající křivku ceny.

We want it

Intel X25-M, 80 GB

+ fantastický aplikační výkon
+ přenosové rychlosti (až do malých bloků dat)
+ vynikající firmware (bez slabin ve výkonu)
+ minimální spotřeba, bezhlučný, lehký, 2,5", ...
- sekvenční zápis o něco horší než u dnešních HDD
- cena a zase cena

Patriot Warp v2 SSD, 64 GB

+ solidní SSD za solidní cenu (na SSD)
+ povětšinou předčí nejrychlejší pevné disky
+ bezhlučný, lehký, malý, nenáročný na spotřebu
- cena za gigabajt
- občasné potíže s rychlostí zápisu (HDTach 32MB zóny, CrystalDiskMark 4kB bloky, FC-test)
- SSD stuttering (nedoporučujeme ke koupi)

Western Digital VelociRaptor VR150, 74 GB

+ nejrychlejší pevný disk (SATA)
+ aplikační výkon, přenosové rychlosti, krátká přístupová doba
+ na 10 000otáčkový disk není příliš hlučný ani zahřívající se
- v mnoha činnostech se musí sklonit před podobně drahým SSD
- subjektivně o něco hlučnější než WD3000GLFS
- cena za gigabajt

Za zapůjčení HDD WD VelociRaptor VR150 (74 GB)
a SSD Patriot Warp v2 (64 GB) děkujeme společnosti ALFA Computer.

MMF24

Za zapůjčení SSD Intel X25-M děkujeme společnosti Intel

Intel