Hlavní navigace

PayPal dostává konkurenci: Aukro má vlastní platební systém PayU

16. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší česká aukční síň Aukro.cz spustila vlastní platební systém. PayU je podobný platební bráně PayPal, kterou zase provozuje světová jednička eBay. PayU se tedy stane jakýmsi přechodem mezi vaší bankou a nákupním košíkem prodejce. Na vstupu je některý ze současně podporovaných kanálů – rychlé převody z KB nebo Raiffeisen, běžný bankovní převod a platební karty (MasterCard a Visa).

Většina Čechů zatím nakupuje na dobírku, změní to PayU, zdroj: PayU

Během transakce je využit bezpečnostní systém 3D Secure, který je v této oblasti nejčastěji nasazován. Aukro chce zjednodušit a zrychlit platby nejen na svém portálu, ale také pro partnerské obchody. V současné době Heuréka.cz, Hotel.cz, Spa.cz, Otomoto.cz nebo Bezrealitky.cz. Výhodou PayU je, že se zákazník při placení nemusí registrovat.

Otázkou je, jestli má PayU šanci se vůbec prosadit. Teoreticky ano, protože Češi jsou při nákupech zatím opatrní a většinou volí dobírku. PayPal používáme hlavně pro nákupy v zahraničí a navíc by chybějící lokalizace odradila spousty prvotních uživatelů. Jenže na trhu už máme podobné služby PayPay, PaySec, MoneyBookers a určitě i několik dalších. Takže místo univerzálního sjednocení budeme v každém obchodě platit jinak. V Polsku, odkud pochází i mateřská společnost Aukra, používají obdobný systém Platsnosci.pl už pět let.

KL24

Poznámka: Aukro zatím nehodlá PayU nasadit pro nákupy, ale jen placení provizí.

Zdroj: Aukro

Byl pro vás článek přínosný?