Hlavní navigace

PC hry si brzy „spustíte“ na mobilech. Pro Android a iOS vyjde Steam Link

11. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Steam míří na Android a iOS. Valve oznámilo, že brzy vydá dvě aplikace, které přinesou obsah z počítačů na mobily, tablety a televize. Za dva týdny vyjde Steam Link, někdy v létě pak Steam Video.

První aplikace je rozhodně zajímavější, na mobilních platformách vám umožní hrát klasické PC hry. Ty samozřejmě běží na počítači s Windows nebo OS X, na chytré zařízení pouze zamíří streamovaný obraz a zvuk, zatímco opačným jdou ovládací povely. Stejně už funguje například Nvidia Gamestream nebo PS4 Remote Play.

TIP: Vyzkoušeli jsme Gamestream. Jak se hraje na Shield TV od Nvidie?

Valve streamování nabízí již od roku 2015 díky krabičce Steam Link, kterou připojíte k televizoru. Steam Link je také dostupný ve Smart TV od Samsungu. Aplikace pro Android (TV) a iOS (tvOS) bude fungovat pouze lokálně, streamovat vzdáleně na dálku přes LTE podle Valve nebude možné.

CS24

Firma navíc upozorňuje, že smartphone, tablet či televizor budou muset být k síti připojené pomocí Ethernetu nebo 5GHz Wi-Fi. Hry se mimochodem ovládají pomocí Steam Controlleru, gamepadů s certifikací MFI, ale prý i dalších zařízení.

Jak už zmiňujeme v úvodu, v létě na stejných platformách vyjde ještě Steam Video. Málo se to ví, ale Steam kromě her a softwaru nabízí i filmy a seriály. Zapomeňte ale na druhý Netflix, Steam nabízí hlavně videa s herní tematikou, komiksové nebo anime seriály. Nově si je tak budete moci přehrávat i jinde než na počítačích.

Byl pro vás článek přínosný?