Hlavní navigace

PC sestavy dle ExtraHardware – 9/2008

14. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod a kancelářský dříč

V diskuzi k minulému a současně prvnímu článku s doporučenými PC sestavami na ExtraHardware několik z vás vyjádřilo přání, aby sestavy byly poskládány nikoli dle nějakého využití, ale podle cenových hladin. Následná anketa však tento názor ukázala jako menšinový, proto v tomto vydání sestav najdete doporučení nej- počítače do tolika a tolika tisíc Kč jen trochu skryto (následné ceny s DPH, ale bez monitoru, OS a vstupních periferií):

Další sestavy jsou specializovanější a neplatí za nejvýhodnější do dané cenové hladiny pro univerzální použití.

Kancelářský dříč 

Primární požadavky: dostatečný výkon na kancelářské aplikace a Windows Vista, nízká cena

Sekundární požadavky: tichý chod, nízká spotřeba a zahřívání, malé rozměry

O platformě kancelářského PC v podstatě rozhodla základní deska a čipová sada. Intel si v případě solidních čipsetů G43 a G45 nechá docela zaplatit, jediné levné desky s IGP jsou s čipsety G31 a analogovými výstupy. Pro většinu pracovních PC by sice i tento čipset dostačoval, ale proč neudělat počítač trochu univerzálnějším, když to ani nemusí nic navíc stát.

Nejdéle jsem váhal asi u monitoru. Na práci považuji za vhodnější monitory s většími body, při současném tlaku na cenu se rozhodování zúžilo na 19" LCD 5:4 a 22" panely 16:10. Druhá jmenovaná kategorie zatím nenabízí solidní model s DVI vstupem pod 4000 Kč s DPH. I proto zatím zůstávám u 19" LCD s „pracovně výhodným“ rozlišením 1280 × 1024 px.

HTPC pro spořivé

HTPC pro spořivé

Primární požadavky: schopnost přehrát jakékoli HD video, tichý chod, obývákový vzhled, nízká cena

Sekundární požadavky: nízká spotřeba

Tentokrát jsem u levného HTPC rezignoval na požadavek hraní novějších her. Přestože rozšíření této sestavy grafickou kartou vyžadující jeden přídavný PCI Express napájecí konektor není problém (pozor jen na karty širší než nějakých 10 cm, různé vyčnívající heatpipe mohou kolidovat se zdrojem nad kartou), raději vám ukáži celkovou cenu bez ní. Za nějakých 12 500 Kč dnes pořídíte solidně vypadající obývákové PC s velmi tichým chodem, akcelerací HD videa přes čipovou sadu.

IGP zároveň postačí na základní 3D hrátky od Vista Aero po Google Earth. Možná se trochu divíte procesoru, ale jeho necelé 3 GHz mají být pojistkou pro přehrávání H.264 s vyšším datovým tokem a čistě náhodou nefunkční akcelerací přes 780G. 

    

 Budete-li chtít mechanikou i vypalovat nějaká DVD (to ještě dnes někdo dělá?), přikupte si DVD±RW mechaniku za pětistovku do druhé 5,25" pozice nebo kupte o necelých 1000 Kč dražší LG GGW-H20L namísto LiteOn DH-4O1S.

   

Za tichý chod zdroje i chladiče bych dal ruku do ohně, chladič navíc udrží nízkou teplotu také na pasivu čipové sady a na paměťových modulech.

 

Luxusní obývák

Luxusní obývák

Primární požadavky: schopnost přehrát jakékoli HD video, výkon pro moderní hry, vzhled drahých Hi-Fi komponent, tichý chod, kvalitní zvukový výstup

Sekundární požadavky: nízká spotřeba

Opravdu hezké HTPC skříně jsou podle mě až ty vybavené LCD displejem, za každou takovou však nemálo zaplatíte. Thermaltake se svou DH102 představuje ještě to cenově dostupnější v kategorii, vylepšená DH104 ještě není na českém trhu.

Někdo si možná ještě připlatí za trochu odlišný design či více 5,25" pozic u SilverStone CW03. Anebo za odhlučnění disků, jež skříň už obsahuje. Jak do CW03, tak třeba do DH104 se vejdou i nejdelší hráčské karty (27 cm), takže řešíte už jen zdroj. 

V modelové sestavě je pro kvůli optimální účinnosti 425W varianta, plánujete-li silnější grafické řešení, sáhněte po 525 nebo 625wattové variantě téhož zdroje. Pokud by náhodou chladič grafické karty nebyl tichý dle vašich požadavků a nedařila se ani softwarová regulace, vše by mělo při jeho výkonnosti být snadno řešitelné levným dokoupením regulátoru.

 

Tichá domácnost

Tichá domácnost

Primární požadavky: dostatečný výkon na mutlimediální aplikace a Windows Vista, nízká cena, tichý chod

Sekundární požadavky: dostatek kapacity na disku

Ačkoli vám navržený počítač nebude stačit na novější hry (rozhodně ne v nativním rozlišení 20" LCD panelu), všechno ostatní zastane na výbornou a ještě možná nezruinuje rodinný rozpočet na půl roku dopředu. Koneckonců v případě rozvíjející se touhy po moderních 3D hrách není nic snažšího než počítač rozšířit dokoupením grafické karty do volného PCI Express ×16 2.0 slotu. Za upgrade oproti IGP považujte cokoli od Radeonu HD 3650 a GeForce 8600 GT či 9500 GT nahoru, za skutečný upgrade pak Radeon HD 3850 či GeForce 9600 GT.

  

 

Z vybraných komponent by mělo být možné sestavit opravdu velice tichý počítač, pokud jste na ticho o trochu méně náročný, kupte místo speciální skříně Nexus Caterpillar jen (určitě ne špatnou) Akasu Zen, ušetříte asi 900 Kč. To vám umožní vejít se do 10 000 Kč i se slušnou herní grafikou.

  

V případě, že byste chtěli diskrétní herní grafickou kartu, můžete jako základní desku pořídit dále zmíněnou Gigabyte GA-P31-DS3L a jako procesor třeba Intel Pentium Dual-Core E2180. Za méně peněz získáte (po přetaktování) vyšší herní výkon. Ale o tom je v podstatě hned další kapitolka.

 

Chudý pařan

Chudý pařan

Primární požadavky: plynulost většiny při vysokých detailech, nízká cena

Sekundární požadavky: nízká hlučnost

PC, jež vám postačí na důstojné hraní her dnes pořídíte za 8600 Kč vč. DPH. Pokud budete kupovat i monitor, operační systém Windows a nějakou tu klávesnici/myš, budete se pohybovat kolem 14 000 Kč. Dolar nám sice podražil, ale tohle je myslím velmi cenově přístupná legrace. Při ceně PC her se vám rychle smaže jen o malinko vyšší pořizovací cena oproti herní konzoli, nehledě na další výhody.

Se sestavou v tabulce níže můžete na pár místech jistě polemizovat, za úvahu stojí příplatek na modernější základní desku s čipsetem P43 (Gigabyte EP43-S3L za 1820 Kč). Získáte tím vlastně ale jen PCI Express 2.0 a Gigabyte DES, ale naopak pozbudete lepší kondenzátory, nejsem si jist, zda to za skoro polovinu původní ceny ještě navíc stojí.

Mezi monitory uhlopříček 17, 19 a 20 palců jsou už tak minimální cenové rozdíly, že se investice do 20palcové asi vyplatí. Dle testů německého webu PRAD by i velmi levný Acer X203W měl hráči velice dobře posloužit, za 3300 Kč asi nic lepšího nenajdete (a jestli ano, tak to určitě napište do diskuze pod článkem).

 

 

Hry, cena/výkon a přetaktování

Hry, cena/výkon a přetaktování

Primární požadavky: hraní všech her v nativním rozlišení LCD, rezerva pro přetaktování, skvělý poměr cena/výkon

Sekundární požadavky: nízká hlučnost, snadné další zlepšení grafického výkonu

U střední třídy sestav pro hry poprvé navrhnu dvě konkrétní varianty. Ta první sází na zřejmě nejvýhodnější grafickou kartu současnosti, Radeon HD 4850 a rovněž na poslední výkřik Intelu mezi čipovými sadami: P45.

Právě základní deska je trochu diskutabilní. Je sice ve své třídě dle parametrů jasně nejvýhodnější, najdete ale i stížnosti na slabé přetaktování s tímto modelem. Kombinaci s Core 2 Duo E7200 mám však odzkoušenou, na 3,2 GHz se dostanete jen s malým zvýšením napětí (deska mimochodem nastavuje o dost méně, než požadujete, mějte to při taktování na paměti). 

 

 

U monitoru si možná budete chtít připlatit za lepší technologii než TN. Premium MVA panel Asus PW201 vás přijde ale už na 6500 Kč. Zajímavý by mohl být pouze 19palcový Viewsonic VX1940w, který ale nabízí rozlišení 1680 × 1050 px. To má výhodu v podobě velmi jemného obrazu, nevýhodou mohou být už příliš malé body a s tím související malá písmena apod. Ještě jednou výhodou je ale výborný downscaling na 1024 × 768 i další nizká rozlišení. To vám může přijít vhod, budete-li chtít odehrát Crysis na very high detaily.

Možná ale více věříte technologii Nvidia, mezi tituly na něž čekáte, je jich několik s PhysX anebo raději budete rozšiřovat výkon pomocí SLI. Pak za stejné peníze získáte asi také o něco lépe chlazenou základní desku, v současné době ale o něco méně výhodnou grafickou kartu. Jednoznačné to úplně není, neboť 9800 GTX má účinnější chlazení a větší rezervu pro přetaktování, nicméně zatím (predikovat vaše preference za půl roku nedokážu) si víc asi užijete anti-aliasingu než PhysX (a to mluví právě pro HD 4850).

Pokud už sázíte na SLI nebo na PhysX, mohli byste věřit i v zajímavost 3D Sterea. To přijde v ovladači ForceWare někdy v říjnu/listopadu a po dokoupení nijak drahých brýlí budete moci asi 350 herních titulů znovu odehrát se zcela jiným zážitkem. Chybí jen maličkost, 120Hz LCD panel (máte-li rychlé CRT, jste za vodou už teď), které tzv. shutter glasses pro obraz bez artefaktů potřebují. Prvním panelem na trhu bude asi 22palcový Viewsonic VX2265wm.

Highend gamer

Highend gamer

Primární požadavky: hrát všechny hry na maximální detaily, soused musí závidět

Sekundární požadavky: tichý chod, neutrácet zbytečně, přehrávání HD obsahu

I rozhodování náročnějšího a současně movitějšího hráče může být asi rozdvojené, ztížené nejasným vývojem PC her v následujícím období. Začněme sestavou asi o něco výhodnější pro současné hraní. V té můžete sami opět provést několik substitucí.

Základní desku můžete nahradit modernější s Intel P45, nedělejte to ale, jestliže plánujete dokoupit druhý Radeon do CrossFire. Ztráty nemusí být velké, přesto je to zbytečný downgrade na poloviční propustnost sběrnice pro grafické karty.

Věříte-li tomu, že se čtyřjádrový procesor nějak vehementně bude v next-gen hrách angažovat, klidně si za něj připlaťte. Připlatit si můžete i na nejrychlejší dvoujádra (E8500, E8600), já bych vám ale místo toho doporučil koupit kvalitní chladič a E8400 přetaktovat.

Jestli chcete Radeon HD 4870 rovnou vyměnit za Radeon HD 4870 X2 (příplatek asi 3 600 Kč), pak nebudete sice muset měnit zdroj, když byste ale mysleli na šílenství v podobě dvou HD 4870 X2, vybírejte mezi nějakými kilowattovými. 

Pakliže chcete být připraveni na platformu X58 a Nehalem, můžete koupit třeba základní desku Gigabyte X48T-DQ6 (4 770 Kč) a dva paměťové moduly Corsair DHX DDR3-1600 (4 760 Kč). Myslím, že za rok, kdy bude architektura Nehalem aktuální pro běžné uživatele, však ty samé paměti koupíte za poloviční cenu.

I pro fandy SLI či PhysX/3D Stereo apod. něco máme: Asus Striker II Formula s nForce 780i SLI je kvalitním základem pro SLI (a ne zrovna levnou deskou), současně se jedná ještě o levnou DDR2 platformu. GeForce GTX 260 se pak dnes už cenově téměř rovná podobně výkonnému Radeonu HD 4870, má však výhodou v lepším chlazení. Nemusíte ani kupovat desku s nForce, klidně zvolte třeba Intel P45, druhý slot pak ale využijete maximálně na levnější GeForce dedikovanou pro PhysX.

Příprava na Nehalem, X58 (jež bude v mnoha případech asi SLI umět také) a DDR3 u Nvidie spočívá v zakoupení základní desky Asus Striker II Extreme (jiné u nás moc rozšířeny nejsou) s čipovou sadou nForce 790i Ultra SLI (legrace za necelých 8000 Kč). Pro někoho může být zajímavá možnost mít nejrychlejší grafickou kartu nesázející na Multi-GPU, přetaktovanou GeForce GTX 280 (700 MHz jádro) od MSI seženete za bez pár stovek 10 000 Kč.

Střih videa a DTP ruku v ruce

Střih videa a DTP ruku v ruce

Primární požadavky: plynulý střih videa, svižný provoz Photoshopu, InDesignu apod., Full HD rozlišení 

Sekundární požadavky: nízká hlučnost

Při cenách DDR2 paměti jí můžete mít tolik, že se dá uvažovat o divočinách jako tvorba RAM disku. Ani disky nejsou drahé, a tak rychlé a přitom spolehlivé pole RAID 5 vytvoříte bez nějakých závažných nákladů. Myslíte-li to s diskovou rychlostí opravdu vážně, kupte si do PCI Express specializovaný řadič.

A myslíte-li to hodně vážně s každým kouskem procesorového výkonu, budete si muset připlatit ještě asi 1500 Kč na Q9550 s frekvencí 2,83 GHz a 12 MB L2 cache (Q9400 má 2× 3 MB L2 cache). Grafika v tomto případě jen splňuje úlohu zobrazovače na dva DualLink DVI výstupy, možná se časem dočkáte i PowerDirectoru 7 s GPU akcelerací (varianta s Radeonem, pasivně chlazený HD 3650 se dá sehnat za 1100 Kč). Chcete-li ji už třeba teď v TMPGenc, zvolte o pár stovek dražší (než 3650) taktéž pasivní GeForce 9500 GT. Vážnější akceleraci oproti procesoru bych však čekal až s GeForce 9600 GT (64 SP, pasivně chlazenou má třeba Gigabyte za 2600 Kč) nebo vyššími.

DTP pracovník je skromný: stačí mu průměrný procesor*, hodně paměti a pak už jen vyšší rozlišení na monitoru. Místo jednoho 30palcového ale kupte raději třeba dva 22 nebo 24palcové, výsledná plocha bude větší a investice menší či srovnatelná. 

*... zdá se, že může existovat i méně skromný grafik (či spíše software Adobe, viz diskuze). Zajímavý je také vývoj Photoshopu, ve verzi CS4 by už měl u filtrů či zvětšování/zmenšování využívat GPU (Nvidia CUDA)

CS24