Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku PCI Express 5.0 je skoro hotový, první hardware už letos. V PC si počkáme do roku 2020. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 19. 1. 2019 23:17

    Gildor

    Já myslím, že rok 2021 je nejdřívější termín, kdy by to mohl podporovat mainstreamový procesor, ale čekal bych spíš až rok 2022.
    1) Intel nemá ještě ani PCIe 4.0, AMD s ním přichází a bude těžit z upgradovatelnosti na deskách, což u 5.0 nejspíš nepůjde
    2) V příštích letech nečekám mainstramová zařízení, která by PCIe 5.0 využila. 3.0 x16 zatím stačí i hi-end grafikám, mainstramové neomezuje ani x8, co jsem viděl testy. Takže s 2x tak rychlou 4.0 x16 by se měly spokojit i následující generace grafik. NVMe SSD zase budou narážet navlastní hranice a opět budem rádi, když v příštích letech budou nějaké využívat možnosti PCIe 4.0 x4, natož 5.0 x4.
    Extra rychlé síťovky jsou super pro profesionální sféru, ale pro běžné uživatele je aktuálně i 10Gb/s neobvyklých a většinou i zbytečných.

    Takže bych se divil, kdyby se výrobci CPU i desek tak hrnuli do implementace dražších PCIe 5.0 řadičů a dalšího HW do mainstreamových výrobků, když tu bude nově 4.0, které u desek ani upgrade nepotřebuje (jedině, když by to šlo i do chipsetů, ale tam bych spíš čekal 3.0) a i v procesorech bude pravděpodobně implementace 4.0 jednodušší.