Hlavní navigace

PDF Transformer+: kouzelník v manipulaci s dokumenty ve formátu PDF

11. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skvělé nástroje často pochází z nepříliš vzdálené oblasti, přitom je vůbec nemáme v povědomí. Jeden takový se zrodil na Ukrajině, což není důvod, abyste ho předem odsoudili. A přestože má společnost ABBYY poměrně široce zaměřené portfolio, novinka v podobě PDF Transformer+ představuje produkt s bohatou funkcionalitou a zcela jasným zaměřením, které bere vážně.

Nikdo ho neodflákl, jen aby z vás mohl rychle vytáhnout peníze. Z projektu čiší nadšení vývojářů pro věc. Pokud pracujete s dokumenty ve formátu PDF, nastražte teď uši. Firma navazuje na PDF Transformer 3. Zatímco dřívější řady byly vhodné ke konverzi a vytváření PDF, čtvrtá produkt posouvá k víceúčelovému využití. Začněme tím, co obdržíte zdarma.

Skenování dokumentů a spojování stávajících nástroj dovede také
Skenování dokumentů a spojování stávajících nástroj dovede také

Čtvrtá řada nástroje, jež se maskuje za názvem PDF Transformer+, již komunikuje také česky. Jazyková sada zvolená pro uživatelské prostředí nicméně nemá vliv na to, jaké jazyky program podporuje a rozezná při práci s dokumentem. Těch je 189. Z toho u 49 kontroluje pravopis.

Během třiceti dní s plnou sadou funkcí zpracujete až 50 stránek. Po vypršení zkušební lhůty se aplikace přepne do režimu prohlížeče, přičemž vám zůstane virtuální tiskárna a pár základních funkcí. V tomto stavu si ji můžete ponechat, prohlížení od autorů dostanete darem. Licence stojí 58 eur bez daně (při upgradu obdržíte 30% slevu). Když po ní sáhnete, zasunete si za opasek komplexní nástroj.

Dokonalé hledání

První radosti zažijete při prohlížení dokumentů. Vyhledávání sice není nic neobvyklého, ale společnost ABBYY na funkci nahlédla ze všech stran. PDF Transformer+ proto vyhledá obyčejný text, podívá se na metadata a dokonce si posvítí na text vložený formou obrázku. Když si do počítače naskenujete knihu, můžete v ní hledat, jako by se nechumelilo.

Bez povšimnutí nezůstanou ani komentáře či poznámky. Právě systém komentářů patří k dalším a nejvýraznějším chloubám staronové aplikace. Vaši kolegové na příspěvky od vás a ostatních totiž mohou reagovat.

Práci s označováním komentářů za vyřešené či štítkování považujte za samozřejmost. Komentovat budete jednotlivé objekty, a když s kolegy vše vyřešíte, komentáře odstraníte. Navíc, viditelné jsou i v Adobe Readeru.

Na komentáře můžete reagovat, případně je třídit do kategorií
Na komentáře můžete reagovat, případně je třídit do kategorií

Úprava textů za všech okolností

Ty nejlepší vlastnosti ale na objevení teprve čekají. PDF Transformer+ se ve velkém pustil do experimentování s modifikací dokumentů. Nutno podotknout, že velmi úspěšně. Jeden z nástrojů např. slouží k mazání textu. Aplikace vypočítá, jakou barvu by mělo mít pozadí pod odstraněným textem a automaticky ji na místo písmenek doplní. V režimu editace snadno upravíte původní bloky textu či obrázky.

V případě potřeby nějaké přidáte, jindy je zase odeberte. Když například do dokumentu vložíte textové pole a něco do něj napíšete, zbytek pole načte barvy z pozadí, takže váš přídavek znovu nebude vypadat jako něco cizího. Naopak do prostředí dokumentu velice hezky zapadne. Z formátu sloužícího primárně ke čtení se stává skládačka. Manipulovat lze také se stránkami, ať už budeme hovořit o přidávání, odebírání či změně pořadí.

Např. překlepy opravíte tak, že to nikdo nepozná
Např. překlepy opravíte tak, že to nikdo nepozná

Na každý pád platí, že se do úprav smíte pustit i ve chvíli, kdy jste si pouze pár stránek naskenovali. (Takový dokument nemá stejnou strukturu jako PDF vytvořené ve vrstvách v běžném editoru.) Někomu se bude hodit také snadné cenzurování. Jakkoli hrozivě to zní, občas potřebujete z dokumentu vyhodit např. konkrétní výraz. I v tomto bodě vám PDF Transformer+ nabídne spolupráci. Výskyty výrazu smaže ze všech vrstev, že je nikdo nikdy neobnoví.

 

Tvorba, spojování a sdílení

Uplatnění PDF Transformer+ najde ve spoustě případů. Chcete‑li upravit dokument, něco z něj vyjmout – nástroj si poradí nově i s tabulkami a obrázky – nebo provést konverzi do jiného formátu, pokaždé vám pomůcka od ABBYY pomůže. Tvořit lze úplně nová pédéefka, ať už pomocí virtuální tiskárny, nebo skeneru. Jako ryba ve vodě je aplikace také při spojování existujících dokumentů.

MMF24

Zlepšení si všimnete dále v oblasti sdílení. Ochrana heslem a digitálním podpisem přijde vhod, podobně jako přímé posílání souborů e‑mailem. Čtvrtá řada kouzelníka s formátem PDF představuje tak podstatné zlepšení a nabízí tolik možností práce s PDF, že ji nelze nedoporučit. Ukrajinským vývojářům se podařilo něco obdivuhodného.

Redigování textů je opravdu snadné, tak to nepřežeňte
Redigování textů je opravdu snadné, tak to nepřežeňte