Hlavní navigace

Pěkné fotky Nehalem a X58

2. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Objevily se první pěkné fotky procesoru architektury Intel Nehalem a desky MSI s čipsetem X58. Pinů na procesoru řádně přibylo, po delší době je navíc procesor Intelu mírně obdélníkový, nikoli čtvercový. Pinů už není 775, ale 1366.

Podle všeho se zřejmě změní i rozteč děr kolem patice, takže současné chladiče bez nějaké dodatečné redukce asi nebudou s novou platformou kompatibilní.

Nehalem má nejen integrovaný paměťový řadič a rychlou sběrnici QuickPath (podobný model, jaký má AMD v podobě HyperTransport), ale také tříkanálový řadič pamětí DDR3. V každém kanálu pak až tři DIMM. Rovněž má dojít ke snížení latencí celého systému.

Modrý boxík v prostoru patice označuje místo, které patří exkluzivně procesoru a jeho chlazení – jakákoli část desky, která by do něj zasahovala, by kolidovala s doporučením Intelu.

 

A tady už je X58 aka Tylersberg. Přestože mu Nehalem má odlehčit (paměťový řadič) je podle slov výrobce desky, jejíž fotky unikly (MSI), pořádně žhavý. Zatím je vyráběn 65nm výrobním procesem a jeho zahřívání mají prý na svědomí právě velmi rychlá spojení (QuickPath) s procesorem. 36 PCI Express 2.0 linek tomu taky moc nepřidá. Jako jižní můstek mu sekunduje nikterak nový ICH10.

MSI u desky definitivně zahazuje PS/2 a i když zástupci firmy řekli, že dostali dost stížností na nahratení paralelního portu dalšími USB, bude vzadu jen osm USB 2.0, síť, audio a eSATA.

KL24

Živé ukázky systému s Nehalemem se čekají už na podzimním Intel Developer Forum v San Francisco, v posledním čtvrtletí přijdou také první řešení s čtyřjádrovým procesorem Bloomfield. Mainstreamové procesory architektury Nehalem by se mezi běžné lidi měly začít dostávat až v polovině roku 2009. Zatím si tedy budete muset „vystačit“ s čipsety Intel X38, X48, P45 a procesory Core 2 Duo, Quad, Extreme z rodiny Penryn.

Zdroj (+ více fotografií): bit-tech.net

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku