Hlavní navigace

Pentium DC E5200: 45 nm v akci

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dlouho očekávání nástupci znovuzrozených Pentií jsou zde, tentokrát v 45nm verzi. Šéfredaktor serveru Coolaler.com získal jeden kus nového Pentia Dual-Core E5200 a podělil se o pár zkušeností. Novinka je očekáváně postavena na jádru Wolfdale z rodiny Penrynů a hlavní změnou je redukce vyrovnávací paměti druhé úrovně na 2 MB. Zatímco nejvyšší modely Wolfdale mají 6 MB (řada E8000), střední třída (řada E7000) už poloviční 3MB. Očekávat lze i příchod nových dvoujádrových Celeronů, které bude mít L2 cache pouze 1MB.

Jak už bylo dokázáno u 65nm Conroe, omezení L2 cache nemá zásadní vliv pro hraní her ani jiné běžné aplikace, nejinak tomu bude i v případě E5200. Dalším rozdílem je hodnota FSB 800 MHz (200 MHz QDR), což s násobičem 12,5 dává výslednou frekvenci 2,5 GHz. Výhoda v nízké spotřebě procesoru a vysokém přetaktování zůstává.

Vysoký násobič bude výhodný pro případné přetaktování, neboť nebude potřeba základní desky, která zvládá stabilně příliš vysoké FSB (okolo 500 MHz). Sám Coolaler vysoké přetaktování potvrdil, zvýšením FSB na hodnotu 320 MHz získal výslednou frekvenci 4 GHz, tedy rozumné maximum, kterého dosáhnete prakticky se všemi Wolfdale procesory.

Bližší informace o výkonu nemáme, počkat si budeme muset až na finální recenzi. Procesor bude dostupný v tomto čtvrtletí za cenu 84 USD.

Zdroj: Coolaler

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku