Hlavní navigace

People of Lava – televizor s Androidem v těle

14. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

O švédském výrobci People of Lava, přiznám se, slyším poprvé. Chystaná řada televizorů Scandinavia je ale v některých ohledech zajímavějších než východoasijská produkce. Nadčasový stříbrný design lehce připomíná německý Loewe, ale to hlavní se nachází uvnitř.

Počítač, nebo televize? zdroj: People of Lava

Jedná se o LCD TV s LED podsvícením, nejdříve v 42" úhlopříčce, později přijdou 47- a 55palcové modely. Poměrně dlouhou dobu už výrobci integrují do televizorů videopřehrávače s USB rozhraním. Ty jsou ve většině případů založené na ARM čipsetech, tedy takových čipech, které se nacházejí i v chytrých telefonech. Proč tedy nepoužít i mobilní operační systém.

Scandinavia disponují Androidem 1.5 od Googlu, který bude speciálně upraven pro jednodušší přehrávání online streamů YouTube, Hulu apod. V balení by se měla nacházet i bezdrátová klávesnice a myš (možná jen touchpad v klávesnici), kterou oceníte u internetového prohlížeče, e-mailového klientu nebo aplikací pro Facebook či Twitter. Napojíte se také na online služby Google (Kalendář, Mapy…) a pokud zůstane systém otevřený dalším aplikacím, třeba půjdou stahovat další z Android Marketu. Specifikace prozatím říkají, že ano.

Dále víme, že Scandinavia používá procesor ARM Cortex A8 s frekvencí 833 MHz, tedy o něco rychlejší než ten, který je v iPhone 3GS. Půjde rozšířit CI slotem a USB; na vstupu číhají tři HDMI, dva SCARTy a po jednom D-sub, kompozitním, S-video a komponentním analogovém. Na výstupu pak koaxiální digitální zvuk a jack pro sluchátka. Aby fungoval internet, bude teba TV připojit 100Mb/s Ethernetem nebo Wi-Fi klíčenkou v USB. Výrobce tvrdí, že si přístroj v základu poradí s video formáty MPEG-4 ASP (DivX, Xvid…) a MPEG-4 AVC (aka H.264), ale pouze v rozlišení 720p. Tedy nic moc.

MMF24

První televizory by se na trhu mohly objevit v létě, 42" prý za cenu 2000–2500 dolarů.

Zdroj: People of Lava