Hlavní navigace

Pět nejlepších bezpečnostních rozšíření pro Firefox

9. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výhodou, která je ovšem někdy trochu matoucí, je při instalaci doplňků do prohlížeče fakt, že je celý proces přímo do prohlížeče integrován a není tudíž nutné jakoukoliv instalaci externě spouštět. Instalaci do Firefoxu provedete zpravidla dvěma způsoby – buď se vám v horní části okna zobrazí upozornění o blokovaném skriptu, které potvrdíte kliknutím na tlačítko Povolit, nebo kliknete přímo na odkaz pro přidání add-onu (např. na webu addons.mozilla.org). Následuje potvrzení kliknutím na tlačítko Instalovat nyní a veškeré změny se pak projeví po restartu prohlížeče.

Adblock Plus (Firefox/Chrome)

Internet vás už tak zahlcuje kvantem informací, bez kterého se klidně obejdete – proč se tedy ještě nechat zasypávat všudypřítomnou reklamou? S Adblockem jednoduše odstraníte nechtěné grafické prvky webových stránek, ať už se jedná o bannery, flashové animace nebo třeba javascripty.

Adblock Plus najdete na stránce doplňků pro Firefox zde. Veškerá nastavení nového nástroje jsou přístupná na liště navigace pod ikonou červené stopky s písmeny ABP. Podržíte-li kurzor chvíli nad ikonou, dozvíte se něco o právě blokovaných prvcích a použitých filtrech.

Samotné zablokování příslušné reklamy pak provedete přímo na prohlíženém webu tak, že kurzorem myši najedete na zobrazovanou oblast reklamy a následně kliknete na objevivší se ouško s nápisem Blokovat. V dialogovém okně potvrdíte přidání nového filtru (tlačítko Přidat Filtr) – příkaz k blokování reklamy se uloží do databáze Adblocku, takže se zakázané bannery nezobrazí ani při příští návštěvě.

Podle struktury webu pak po reklamě buď zůstane prázdné místo nebo se obsah stránky patřičně posune a místo vyplní.

HTTPS Everywhere (Firefox)

Jak již název napovídá, tento doplněk obalí veškerou komunikaci prohlížeče a zdrojového serveru (tedy všude tam, kde je to možné) šifrou SSL – prohlížeč si tak vlastně vynutí přenos dat po zabezpečeném kanále.

Add-on najdete na této adrese. Kde všude chcete vynutit šifrovanou komunikaci se můžete rozhodnout v nastavení nástroje: na panelu nabídek klikněte na Nástroje | Možnosti | na kartě Obecné na tlačítko Správce doplňků | na kartě Rozšíření vyberte HTTPS-Everywhere a klikněte na tlačítko Možnosti.

Pakliže je vám základní nabídka málo, můžete si vcelku jednoduše (např. podle tohoto návodu) vytvořit vlastní sadu pravidel pro nový server – pravidla v podobě XML souboru pak nahrajte do složky defaults

/profile/HTTPSEverywhereUserRules/ v adresáři, kde se nachází vaše instalace Firefoxu.

LastPass (všechny prohlížeče)

Zatímco HTTPS Everywhere se postará o zabezpečení vaší komunikace, LastPass zapracuje na zabezpečení a organizaci vašich přístupových hesel. V praxi to vypadá tak, že místo padesáti různých kombinací pro e-mail, diskusní fóra, portály nebo informační systémy si zapamatujete jednu jedinou posloupnost znaků – a to heslo, které vám zpřístupní všechna ostatní hesla uložená na externím LastPass serveru.

Užitečný nástroj pro správu hesel stáhnete zde. Více informací se o něm dočtete v jednom z našich starších článků.

NoScript (Firefox/Chrome)

Zatímco AdBlock Plus cílí svými zákazy pouze na reklamu, s rozšířením NoScript snadno omezíte celé skripty – ať už se jedná o Javu, JavaScript, Flash nebo třeba MS Silverlight. Verzi pro Firefox stáhnete zde, pro Chrome zde

Ovládací rozhraní NoScriptu najdete na stavové liště v dolní části prohlížeče. Z něj se dostanete jednak do nastavení, které na celkem šesti záložkách umožňuje flexibilně nastavovat zákazová pravidla nebo třeba přímo reagovat na dílčí podmínky jednotlivých skriptů, jednak vám odkrývá přehled všech dynamických prvků stránky – stačí chvíli podržet kurzor nad ikonou přeškrtnutého S.

Na druhou stranu je třeba myslet na to, že skripty v současnosti tvoří základnu pro převážnou část webových prezentací. Přílišným omezováním můžete docílit toho, že se vám dynamické stránky rozsypou jako domeček z karet.

Web of Trust (všechny prohlížeče)

Web of Trust, neboli web důvěry, funguje na trochu jiném principu než dosud uvedené nástroje. Především neoperuje s pomocí automatických vyhodnocení (tj. nějakou rigidně stanovenou sadou pravidel), nýbrž se řídí jemnými nuancemi lidského rozhodování, tedy doporučeními samotných uživatelů.

Add-on pro Firefox stáhnete zde, případně rozšíření pro ostatní prohlížeče jsou dostupná z autorského webu Mywot.com.

Přítomnost nového nástroje poznáte ve vašem prohlížeči hned na několika místech. Jednak podle nové ikony, které se ve výchozím nastavení objeví nalevo od vyhledávacího pole na panelu navigace, jednak podle hodnotícího systému automaticky integrovaného do fulltextového vyhledávání (tj. např. při vyhledávání na Google nebo na Seznamu).

U vyhledaných záznamů se můžete o důvěryhodnosti nalezených odkazů přesvědčit přidržením kurzoru nad ikonou zeleného (v případě slabé důvěryhodnosti červeného) kolečka. Na stupnici od jedné do pěti jsou hodnocena čtyři kritéria: důvěryhodnost, spolehlivost poskytovatele, ochrana osobních dat, a bezpečnost dětí, přičemž jeden bod odpovídá dvaceti procentům k dobru. Pro přesná přidělená čísla pak stačí na ikonu kliknout a dozvíte se, že např. pět bodů konkrétně odpovídá 93 procentům.

MMF24

V případě, že byste se chtěli přidat ke komunitě hodnotících uživatelů a aktivně se tak podílet na tvorbě „bezpečného a důvěryhodného internetu“, není nic jednoduššího, než se na komunitních stránkách zaregistrovat a třeba se nechat inspirovat zkušenějšími uživateli.