Hlavní navigace

Pětijádrová Tegra 3 podruhé v Acer Iconia A510 s Androidem 4

2. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prvním tabletem, který v útrobách skrýval čtyřjádrový SoC Nvidie byl Asus Transformer Prime. Po několikaměsíčním čekání jsme se dočkali ohlášení dalšího zařízení, které může nabídnout výkon konkurující novému iPadu. Je jím desetipalcový tablet Acer Iconia A510 ze stáje Aceru, který nabídne nejnovější Android 4.

Nejdůležitější částí tabletu je displej. Ten, jenž inženýři Aceru navrhli pro použití v Iconii má rozlišení 1 280 × 800. To je standardní hodnota pro současné desetipalcové tablety, která by však měla být brzy překonána. Samotný Acer totiž plánuje ohlášení Iconie 710, jež by měla nabídnout superjemný displej 1 920 × 1 200. Zatím bohužel není jisté, jestli se Aceru podaří do své placky zakomponovat kvalitnější IPS panel, nebo se budeme muset spokojit s běžným TN.

Srdce Iconie A510 je tvořeno pěti jádry nejnovějšího čipsetu Nvidia Tegra 3. Čtyři z nich poběží na frekvenci 1,3 GHz, páté je podtaktované na 500 MHz a Nvidia jej nazývá jako „companion core“. Slouží pro provoz tabletu v době, kdy není vyžadován vysoký výpočetní výkon primárního čtyřjádra. Tím je ušetřena notná část kapacity akumulátoru. Čtyřjádrovému procesoru sekunduje operační paměť s kapacitou 1 GB - alespoň touto hodnotou se tedy Iconia vyrovná iPadu. Pro vaše data je určeno 32GB interní paměti, kterou je možné při nedostatku kapacity rozšířit paměťovými kartami typu microSD. Podporovány jsou ty s maximální kapacitou 32 GB.

Standardní je konektivita, kterou Iconia nabízí. Tablet sice přišel oproti svým předchůdcům o klasických USB konektor, ale byl nahrazen zmenšenou podobou microUSB. Díky ní je možné připojit paměťová média až do kapacity 2 TB. Pro přenesení obrazu na televizi či monitor je možné využít konektoru HDMI. Přední i zadní strana je vybavena čočkou fotoaparátu, z nichž ten zadní nabídne rozlišení 5 MPx a přední 1,3 MPx. Kapacita baterie je 9 800 mAh, což je o něco více, než v Transformeru Prime bez klávesnice. I z toho se dá usuzovat výdrž baterie kolem osmi hodin.

 

CS24

Zatím není známo, kdy se tablet dostane na český trh, ve Spojených státech jsou již však možné předobjednávky a v Evropě by se měl objevit v dubnu. Cena, která útočí na nejlevnější verzi iPadu zakotvila na částce 449,99 USD a s trochou štěstí bychom se tak mohli dočkat české cenovky kolem desíti tisíc korun. Dostupné budou dvě barevné verze – šedá a černá.

 Acer Iconia A510  Acer Iconia A510