Hlavní navigace

Phenom II na 6 GHz: důkaz od AMD

5. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár týdny se AMD pochlubilo, že Phenom II lze s chlazením kapalným dusíkem přetaktovat až na 6 GHz. Nyní byly zveřejněny fotografie z tohoto pokusu. Na webu CPU-Z se také objevil rekord přetaktování Phenomu II ověřený programem CPU-Z: dosažený takt je sice „pouze“ 4,4 GHz, je to nicméně nejvíce, co kdy bylo docíleno s procesorem AMD.

 

Všechny fotografie z akce AMD v texaském Austinu, kde byl Phenom II za pomoci kapalného dusíku přetaktován až na 6213,6 MHz, jsou k nalezení na Flickru, tu nejdůležitější vidíte výše – detail z programu CPU-Z, který ukazuje, že zmíněná frekvence byla dosažena zvýšením násobiče na 31×. Z fotografií je zřejmé, že byla použita deska od Gigabyte, pravděpodobně GA-MA790GP-DS4H s čipsetem AMD 790GX + SB750. techPowerUp! dodává, že napětí na jádře bylo údajně kolem 1,9 voltu.

CS24

Nyní se podívejme na již přes dva týdny starý nejlepší dosažený výsledek, který uznává CPU-Z validátor. Overclocker, který si říká chars, přetaktoval Phenom II na 4401 MHz. Použil model 940 Black Edition s odemčeným násobičem a základní desku Biostar TA790GX 128M. Pro srovnání, dle databáze je rekord s procesory rodiny AMD K8 necelých 4,3 GHz, pro 65nm Phenom je to něco přes 4,1 GHz. Pokus AMD s tekutým dusíkem ale napovídá, že až budou procesory volně dostupné, charsův rekord velmi rychle padne.

Zdroj: techPowerUp!

Autor článku