Hlavní navigace

Phenom II se loučí: AMD chystá Black Edition na 3,7 GHz

18. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD má v úmyslu vydat procesory architektury Bulldozer ve druhém kvartálu letošního roku, hovoří se o červnu/júni. Avšak ještě než se tak stane, bude vydán Phenom II X4 980 Black Edition (hezky by znělo, kdyby to byl poslední vydaný procesor staré architektury, ale to vlastně nevíme úplně jistě). Léty ověřené jádro Deneb (45nm výr. postup) bude taktováno na 3,7 GHz (18,5 × 200 MHz), přičemž se vejde do „obálky“ TDP 125 W.


Černá edice znamená odemčený násobič. Potrpíte-li si na nostalgii a symboliku, pak vás asi trochu zklamalo, že AMD neposunulo tovární násobič na celých 19 – tím by totiž AMD vyrovnalo rekord v nejvyšší (nepřetaktované) frekvenci desktopového procesoru. Na 3,8 GHz „přímo z krabice“ tikala Pentia 4 570 a 670. Ale kdo ví, ještě je v záloze číslo 990.

Stejně jako starší Phenomy II lze i tento osadit do desek s paticemi AM2+ i AM3, může tedy představovat zajímavý upgrade pro majitele strojů se starším Athlonem či Phenomem a DDR2 pamětmi. Architektura Bulldozer bude zpětně kompatibilní pouze s motherboardy pro socket AM3.

Zdroj: techPowerUp!