Hlavní navigace

Phenomy II X6 do socketu AM3/AM2+

3. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

O existenci šestijádrových Opteronů s jádrem Istanbul se ví už dlouho, nyní ovšem vyplavala na povrch informace, že šestijádra se chystají i pro obyčejné domácí stolní počítače.

Phenomy II X6, jak budou nové procesory pravděpodobně označeny, budou postaveny na jádře Thuban, které není ničím jiným, než upraveným Istanbulem. Cache bude klasicky 512 kB L2 pro každé jádro a 6 MB sdílené L3. Ani šest jader ve 45nm provedení nepřestavuje pro procesor do socketu AM2+/AM3 problém, takže konkurence pro Core i9 je na světě.


jádro Istanbul je pravděpodobně velmi podobné Thubanu

Příznivci snadného upgradu AMD platformy mají v rukou další trumf, protože zatímco do LGA 775 asi už nic silnějšího než Core 2 Quad neuvidíme, do AM2+ a AM3 bude k dispozici šestijádro. Teoreticky by šel procesor osadit i do socketu AM2, otázkou je, jestli budou k mání nové BIOSy pro staré základní desky, které by šestijádra podporovaly.

Procesor bude mít integrovaný dvoukanálový řadič pamětí DDR2 až 1066 MHz, či DDR3 až 1333 MHz. Frekvence zřejmě nebudou tak závratné, jako u Phenomů II X4 (zatím 3,4 GHz), ale k nějakým 2,8 GHz, kterých dosahují šestijádrové Opterony, by dosahovat mohly. V aplikacích, které umí těžit z více vláken, se tak dočkáme skutečně brutálního výkonu.

MMF24

Co se dostupnosti týče, spekuluje se o druhém, nejpozději třetím kvartálu příštího roku, takže si ještě počkáme. Informace je ale zajisté důležitá pro všechny, kterým Athlon 64 X2 přestává stačit a rádi by upgradovali na něco o hodně rychlejšího. Možnost tu bude, cenu bych ale raději neodhadoval. Na jedné straně jsou astronomicky oceněné Opterony i Core i9 procesory, na straně druhé extrémně nízká cena rychlých desktopových čtyřjader od AMD.

Zdroj: X-Bit Labs

Autor článku