Hlavní navigace

Philips končí se spotřební elektronikou, výrobu převezme Funai

30. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nizozemská společnost loni přesunula výrobu televizorů do společného podniku s hongkongskou TPV. Výkonný šéf firmy Frans van Houten včera při ohlášení hospodářských výsledků oznámil, že se Philips zbaví také výroby audia, videa, multimédií a příslušenství. 

" width="560" height="315" frameborder="0">

Tento byznys převezme japonská firma Funai. Za převzetí divize zaplatí 150 milionů eur, další poplatky se budou týkat licencí na značky (například populární zvukové systémy Fidelio). Podle aktuální smlouvy je Funai bude moci používat 5,5 roku s opcí na dalších pět let. Obchod má být dokončen v druhé polovině roku 2013, ale divize videa přejde pod nového majitele až v roce 2017.

Philips už v minulosti nestačil na asijskou konkurenci, a proto i teď odchází z dalších pro něj neperspektivních trhů. Firma v posledním čtvrtletí skončila se ztrátou 355 milionů eur. Tu však výrazně prohloubil odpis 509 milionů kvůli pokutě Evropské komise týkající se kartelových dohod s ostatními výrobci televizorů.

 

Philips se bude nadále zaměřovat na výrobky spojené s péčí o zdraví, životním stylem a ponechá si rovněž domácí spotřebiče a kávovary.

Zdroj: Philips