Hlavní navigace

Philips má monitor s Bluetoothem. 27" s panelem IPS je zajímavá i spotřebou

17. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední dobou jsme se zde zabývali hlavně monitory s rozlišením 4K, které teď (po právu) přitahují nejvíc pozornosti. Trh ale stále zasypávají hlavně modely s dnes základním rozlišením 1920 × 1080 bodů a bude asi trvat hodně dlouho, než se to změní. Jeden nový „Full HD“ monitor teď uvádí společnost Philips. Model Brilliance 275C5QHAW není bez zajímavosti: jedná se o sedmadvacítku s panelem IPS, přitom má ale mít dosti nízkou spotřebu. Navíc výrobce integroval bezdrátové rozhraní Bluetooth.

27" panely s rozlišením 1920 × 1080 bodů jsou mírně kontroverzní záležitostí. Rastr je relativně hrubý, ovšem stále asi únosný (rozteč je 0,3114 mm). Je zde ovšem výhoda, že máte velké pixely a nemusíte se bát problémů se škálováním DPI v operačním systému a programech. Pokud chcete velkou obrazovku hlavně kvůli sledování videa, pak je 1920 × 1080 bodů skoro ideální rozlišení.

Philips Brilliance 275C5QHAW
Philips Brilliance 275C5QHAW

Brilliance 275C5QHAW každopádně sází na 27" panel typu AH-IPS s podsvícením pomocí LED. To se sebou nese typické vlastnosti jako jsou pozorovací úhly 178°/178° a statický kontrast 1000:1. Barvy jsou klasicky 8bitové s gamutem sRGB, i když panel nejspíš bude nativně 6bitový s AFRC. Philips ve specifikacích udává odezvu šedá-šedá na typické hodnotě 5 ms. To ovšem s aktivním overdrive („SmartResponse“), bez něj je typická odezva 14 ms, což ovšem výrobci LCD obvykle neuvádějí. Jas má mít maximální intenzitu 250 cd/m² a na webu Philips uvádí, že regulace má mít eliminováno blikání.

Obrazovka se snaží zaujmout designem. Plasty jsou bílé (a lesklé), okolo aktivní oblasti panelu je ovšem zachován 3,5mm černý pruh, vnější plastový rámeček pak má mít šířku jen 2,5 mm. V panelu jsou integrovány 7W reproduktory s technologií SRS WOW HD, ale také mikrofon. Coby vstupy jsou k dispozici tři porty HDMI a také analogový vstup D-Sub. Podobně jako další designové a vcelku levné monitory má 275C5QHAW jen základní nastavení ergonomie: upravit lze jen náklon.

 

Vcelku zajímavá je informace o spotřebě. Měřeno metodikou EnergyStar 6.0 má být typický příkon jenom 18,11 W, byť se jedná o velký 27" panel. V pohotovostním režimu je to už obvyklých 0,5 W, ve vypnutém stavu monitor odebírá 0,3 W.

Philips Brilliance 275C5QHAW

 

Monitor s integrovaným Bluetoothem

Monitor na jednom ze vstupů HDMI podporuje MHL, ovšem k připojení mobilních zařízení je zde ještě jedna možnost: Bluetooth. To je příslušenství poměrně neobvyklé. Monitor umožňuje spárování například s telefonem, využití tohoto rozhraní je ale jen omezené. V podstatě jde o to, že se bezdrátově přenáší zvuk a monitor jej přehrává na svých reproduktorech (půjde tedy zřejmě o stejnou technologii jako u bezdrátových sluchátek či externích DAC pro mobily). Kromě hudby lze ale spojení využít i k telefonním hovorům ve spojení s integrovaným mikrofonem.

MMF24

Monitor Philips Brilliance 275C5QHAW by se nyní už měl začít objevovat v tuzemských obchodech. Oficiální česká cena má být 7690 CZK, nicméně první záznamy ve vyhledávačích cen ukazují nabídky zhruba o pětistovku vyšší. To by se mělo srovnat časem, asi ale až po Vánocích a v příštím roce.

Zdroj: Philips