Hlavní navigace

HDR na plné pecky. Philips uvede 43" 4K monitor s podporou DisplayHDR 1000 a Ambiglow

24. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních dnech jsme tu měli monitory s podporou HDR nesoucí certifikace DisplayHDR 400 a DisplayHDR 600 – což jsou loga, která by měla garantovat určité standardní vlastnosti požadované pro HDR monitor. Shodou okolností se po předchozích epizodách (s 32" 144Hz modely AOC a BenQ a DisplayHDR 600 obrazovkou od HP) vynořil také monitor, který konečně nese HDR výbavu v plné palbě a dosahuje tak na nejvyšší známku s logem DisplayHDR 1000. Jde o obrazovku od firmy Philips a potěší ty, kdo preferují ty největší úhlopříčky.

Philips už poměrně dlouho nabízí PC monitory se 40" úhlopříčkami, které už dlí na pomezí s televizemi. Obrazovka Philips Momentum 436M6VBPAB je z tohoto rodu: jde o monitor s diagonálou 42,5 palce (108 cm). Používá panel A-MVA s rozlišením 3840 × 2160, díky čemuž dosahuje nadstandardní statický kontrast 4000:1. Odezva je na papíře 4 ms pro přechod šedá-šedá a monitor také umí adaptivní obnovování s technologií FreeSync – ovšem jde o panel se standardními frekvencemi, takže maximum je 60 Hz a pravděpodobně není podporováno LFC. Rozsah frekvencí na 4K monitorech bývá obvykle 40–60 Hz, zatímco pro LFC by bylo třeba alespoň 30–60 Hz. Monitor má ještě podle prospektu mít nízký input lag nebo nějaký „game mode“, který ho snižuje.

Philips Momentum 436M6VBPAB Philips Momentum 436M6VBPAB

HDR naplno s 1000cd/m² jasem

Hlavním tahákem je zde však podpora HDR obrazu, která je jak již bylo nadhozeno certifikována na standard DisplayHDR 1000. To znamená, že LCD dokáže špičkově vydat z matrice jas až 1000 cd/m². Typický maximální jas – tedy takový, který je udržitelný nejen krátkodobě – má dosahovat až 720 cd/m², což představuje dvojnásobek obvyklé hodnoty u těch jasnějších LCD dneška. Podsvícení je neblikavé z bílých LED. Pro dosažení takto vysokého jasu v HDR a zároveň vysokého kontrastu by zřejmě mělo být použito lokální stmívání (tzv. local dimming) podsvícení, ale nevíme, na kolik separátních zón je pro tento účel panel rozčleněn. Intenzita podsvícení se jinak také podepsala na spotřebě, Philips uvádí typický příkon 162 W (což je doufám při těch zhruba 700 cd/m² a ne na nějaké nízké hodnotě pro kancelářské použití).

Panel má pro potřeby HDR také rozšířený gamut, což standardy DisplayHDR 600 a 1000 vyžadují. Podle Philipsu tento monitor pokrývá 97,6 % barevného prostoru DCI-P3. Barvy jsou 10bitové (1,07 miliardy odstínů), přičemž nativní rozlišení panelu je 8bitové, zbylé dva bity navíc dělá dithering (FRC). Obrazovka má úpravu Anti-Glare 3H.

philips-momentum-436m6vbpab-04Philips tento monitor dodává s nožičkovým stojanem a asi nepřekvapí, že u něj chybí nastavení výšky nebo dokonce pivot. Ovšem je zachována možnost upravit náklon v rozsahu -5 až 10 stupňů a v záloze je možnost instalace do VESA držáku s roztečí 200 × 200 mm. Uvnitř jsou integrované 2 × 7W reproduktory s logem DTS Sound a také dvouportový rozbočovač USB 3.0. Jako výstupy pak má Momentum 436M6VBPAB jedno HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, mini DisplayPort a konečně USB-C. Lze ho tedy připojit i tímto portem (typicky k notebooku), ale takové zařízení ucházející se o čest monitor živit obrazem musí na svém portu USB-C podporovat alternativní režim DisplayPort. Ve specifikacích jsem bohužel nikde nenašel, zda je podporováno HDCP 2.2 pro přehrávání Ultra HD Blu-Ray a podobně chráněného obsahu. Je však podporováno HDMI-CEC a dálkové ovládání.

Ambiglow: inteligentní iluminace

Philips Momentum 436M6VBPAB má jinak ještě jednu specialitu: funkci Ambiglow, podobnou technologii Ambilight u televizí. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, spočívá v osazení barevných LED na zadní stranu obrazovky a ty pak vrhají na stěnu či prostor za obrazovkou barevnou iluminaci. Vtip tohoto nápadu a rozdíl oproti notně provařených dekorativních RGB LED v herních počítačích a perifériích je, že Ambiglow reguluje odstíny těchto LED podle aktuálně ukazovaného obrazu, takže třeba u filmů (nebo her) tento osvětlovací podkres ladí se scénou a může tak umocňovat její efekt.

Efekt Ambiglow osvětluje pozadí barvami odpovídajícími zobrazované scéně Efekt Ambiglow osvětluje pozadí barvami odpovídajícími zobrazované scéně

Kdy se monitor Momentum 436M6VBPAB bude u nás dát koupit, zatím nevíme. Také cena tím není zatím známá, vzhledem k výbavě a velikosti ale nemůže být vyloženě nízká. Takto velké obrazovky se u nás dají pořídit okolo 20 tisíc korun, ale Ambiglow a „prémiová“ úroveň podpory HDR obrazu, kladoucí netriviální nároky na podsvícení, si asi vyberou nějakou daň navíc.

KL24

Aktualizace: v obchodech příští měsíc, cena nakonec vysoká nebude

Web TFT Central přinesl k tomuto monitoru další informace. Podle údajů prý získaných přímo v Philipsu by mělo stmívané podsvícení používat 32 zón a rozšířený gamut je realizován filtrem na bázi kvantových teček (což lze obecně očekávat, je-li využito podsvícení bílými LED), ovšem ještě v kombinaci s dalšími barevné pokrytí vylepšujícími přídavky. Režim Low Input Lag má snižovat latenci ze zhruba 31 na 21 ms. Uvádí také, že rozsah FreeSync je 48–62 Hz. Philips údajně tento monitor mimo jiného zamýšlí pro hráče na konzolích, které nyní HDR a rozlišení 4K podporují a v případě Xboxů je možné použít i FreeSync.

Doporučená cena pro Momentum 436M6VBPAB je 799 € a v Evropě se má začít prodávat v květnu, s širší dostupností poté v červnu. Osm set eur vychází v korunách na oněch zmiňovaných dvacet tisíc a doporučená česká cena dle českého zastoupení Philipsu/MMD tomu odpovídá, má činit 20 289 Kč. Takže úvaha o vyšší ceně se nakonec naštěstí nesplnila.

Byl pro vás článek přínosný?